LJUDI, GRLITE SE: STVARI KOJE RJEŠAVAJU ZAGRLJAJI A DA TO NISTE NI ZNALI!

Američka terapeutkinja, Virginia Satir, tvrdi da su nam za preživljavanje potrebna 4 zagrljaja dnevno. U nastavku pročitajte za šta su sve korisni zagrljaji!

Zagrljaji jačaju imunitet

Zagrljaji su poznati kao odličan lijek za borbu protiv stresa. Međutim, istraživanje na Univerzitetu Carnegie Mellon pokazalo je da zagrljaji pomažu ljudima u smanjenju šansi da se razbole. Sproveden je eksperiment u kojem su učestvovale 404 odrasle osobe izložene virusu koji izaziva običnu prehladu. Sudionici su podijeljeni u 2 grupe: prva grupa je imala veću podršku i druženje, a drugoj grupi su bili samotnjaci. Rezultat je pokazao da grljenje ima umirujući učinak te da su oni koji su se češće grlili pokazivali manje znakove prehlade.

Zagrljaji poboljšavaju zdravlje nervnog sistema

Zagrljaji rade na poboljšavanju nervnog sistema smanjujući osjećaj usamljenosti i pomažući u porastu samopouzdanja. Podrška drugim ljudima putem dodira pomaže im da osjećaju vašu zahvalnost i podršku, te tako pozitivno utječu na cjelokupno zdravlje tijela.

Zagrljaji poboljšavaju krvni pritisak

Još jedno istraživanje dokazalo je da su zagrljaji odlični za zdravlje srca. Oko 200 ljudi podijeljeno je u dvije grupe, od kojih je prva grupa 10 minuta gledala romantični video, držeći se za ruke i pružajući zagrljaje u trajanju od 20 sekundi, a druga grupa nije imala dodire, te se odmarala 10 minuta, a onda je 20 sekundi izlagana stresu. Rezultati su pokazali da je prva skupina imala niži krvni pritisak, kao i stabilniji rad srca. Ovo znači da su osobe koje se redovno grle otpornije na stres, što pogoduje njihovom kardiovaskularnom zdravlju.

Zagrljaji vas čine sretnijima

Oksitocin je hormon koji naše tijelo luči kada se osjećamo sretnima. Njegovi nivoi se povećavaju kada grlimo i dodirujemo druge. Ovaj hormon ima snažan efekat na žene, posebno na one koje redovno dobivaju zagrljaje.

Zagrljaji ublažavaju bol

Neka istraživanja pokazuju i da neki oblici dodira mogu pomoći u smanjenju boli. U eksperimentu zvanom “terapeutski dodir” pomogao je osobama sa sindromom fibromialgije da osjete manje boli. S obzirom na to da je zagrljaj jedan oblik dodira, on može doprinijeti i smanjenju bolova.

Zagrljaji smanjuju osjećaj umora

U istraživanju nazvanom “Značenja zagrljaja”, istraživači su prepoznali nekoliko velikih prednosti koje vam daju kratki zagrljaji od 10 sekundi. Između ostalog, istaknuto je i da zagrljaji smanjuju osjećaj umora, kao i to da doprinose psihološkom blagostanju.

Zagrljaji smanjuju anksioznost

Zahvaljujući oksitocinu, zagrljaji pomažu u borbi protiv osjećaja socijalne anksioznosti. Pokušajte zagrliti osobu koju poznajete kada stignete na zabavu i primijetit ćete koliko ćete se sigurnije i društvenije osjećati. To je zato što oksitocin potiče pozitivno mišljenje i pozitivniji pogled na svijet.

Pripremila: I.B., foto: Pixabay

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik