ZA SVE SU KRIVI GENI: ZAŠTO ŽENE VARAJU SVOJE PARTNERE

Kada je riječ o prevari, za muškarce ne postoji dovoljno dobro opravdanje. Međutim, pojedine žene sada mogu odahnuti.

Neka od istraživanja pokazala su da postoje dame predodređene za nevjerstvo i nisu one krive, nego – geni koje nose. Velika studija otkrila je da su mutacije u genu vazopresinskog receptora AVPR1A povezane sa nevjerstvom kod žena, ali ne i kod muškaraca.

Zato, ukoliko neke od žena privlači ideja o nevjeri – to je jednostavno u njihovim genima.

Vazopresin – hormon ljubavi?

Vazopresin je hormon koji igra važnu ulogu u romantičnim vezama, seksualnoj motivaciji ili želji osobe da se uključi u seksualne činove. Mutacije u ovom genu mogu utjecati na to kako žena reaguje na vazopresin, a samim tim i na emocionalnu povezanost s partnerom.

Zašto žene varaju?

Sociolog Alicia Walker sa Missouri univerziteta u knjizi The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity tvrdi da žene koje varaju partnera uglavnom traže partnere koji su također u braku.

Nijedna žena sa kojom je Walker obavila razgovor nije željela razvod. Svaka je željela ostati sa svojim suprugom, ali su svoje seksualne potrebe htjele zadovoljiti sa nekim drugim.

Uglavnom, žene žele avanturu i traže partnera koji je u sličnoj situaciji kao i one same. Vrlo su probirljive, i neće pristati na svašta.

Kada se upuštaju u nevjeru, žene su kao i muškarci. Ne miješaju emocije, niti zaljubljenost. Zna se po šta su došle. Samo par Alicijinih slučajeva završilo je zaljubljivanjem, i uglavnom nisu imali „sretan“ kraj.

Prema knjizi, većina žena nije ostala na samo jednom partneru za nevjerstvo. Uglavnom ih je bilo više iz razloga što ih jedan partner nije mogao pratiti u svemu. Ukoliko im je odgovarao po senzibilitetu, ne znači da je držao korak i u drugim segmentima. Žene takve najčešće zamjene nekim drugim.

Činjenica je da oba pola varaju, samo što pripadnice nježnijeg pola za to sada imaju opravdanje. Ipak su to žene!

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik