U 103. GODINI ŽIVOTA: PREMINULA HOLIVUDSKA IKONA KIRK DOUGLAS!

Glumac zlatnog doba Kirk Douglas, čija je karijera trajala nevjerovatnih 7 desetljeća, preminuo je u 103. godini života.

Douglas je rođen 1916. godine u New Yorku, a na filmskom platnu je debitovao 1946. godine u filmu “Čudna ljubav Marte Ivers“.

Tri puta je nominiran za Oscara, za uloge u filmovima “Champion“, “The Bad and the Beautiful” i “Lust For Life“. Međutim, Oscara je dobio tek 1995. godine i to onaj za životno djelo.

Briljirao je zlatnim godinama Hollywooda, i jednostavno uživao u svojoj dužnosti. Pored filmskih uspjeha, Kirk se ostvario i kao otac, a jedan od njegovih sinova je oskarovac Michael Douglas.

U svijetu je on bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova… ali meni i mojoj braći Joelu i Peteru on je jednostavno bio tata“, kazao je Michael Douglas u saopćenju povodom očeve smrti. „Svoj govor ću završiti riječima koje sam mu rekao na njegov posljednji rođendan i koje će uvijek ostati nepromjenjene. Tata – jako te volim i ponosan sam što sam tvoj sin!“, zavšio je Michael.

Jednu od najpoznatijih filmskih uloga Kirk je odigrao u čuvenom filmu “Spartak” iz 1960. godine, a neke od najznačajnijih uloga koje je ostvario su u filmovima: “20.000 Leagues Under the Sea” (1954.), “Lust for Life” (1956.) “Paths of Glory” (1957.), “Gunfight at the O.K. Corral” (1957.), “The Vikings” (1958.), “Lonely Are the Brave” (1962.), “Seven Days in May” (1964.), “The Heroes of Telemark” (1965.), “Saturn 3” (1980.) i “Tough Guys” (1986.).

 

Posljednju ulogu ostvario je 2004. godine u filmu „The Illusion“ u kojem je glumio umirućeg filmskog redatelja.

Douglasov javni nastup u posljednjem desetljeću njegova života bio je 2018. godine. U svojoj 101. godini, u pratnji Michaelove supruge, također holivudske glumice, Catherine Zeta-Jones, prisustvovao je dodjeli Zlatnih globusa te pomogao uručiti nagradu za najbolji scenarij.

Catherine i Kirk bili su posebno povezani, a na njihovim zajedničkim pojavljivanjima u javnosti mogao se primijetiti odnos pun poštovanja i ljubavi.

Nakon Kirkove smrti, glumica se putem društvenih mreža oprostila od svog voljenog svekra.

Moj vojeni Kirk, voljet ću te do kraja života. Već mi nedostaješ. Lijepo spavaj“, napisala je Catherine uz fotografiju s Kirkom.

Pored sinova, glumac je iza sebe ostavio i suprugu, producenticu Anne Buydens, s kojom je 2014. godine proslavio 60 godina braka.

Dokaz koliko je volio bio je njegov emotivni govor na dodjeli Oscara 1996. godine: “Vidim svoja četiri sina. Ponosni su na svog starog. I ja sam ponosan. Ponosan što sam dio Hollywooda posljednjih 50 godina. Ali ovo je za moju suprugu, za Anne. Volim te“.

Informaciju o smrti Kirka Douglasa potvrdio je za People Magazine njegov sin Michael.

Pripremila: I.B.,  foto: Facebook

 

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik