ZAŠTO JE VITAMIN C DOBAR ZA NAS!

Vitamin C ima ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Našim ćelijama je potreban da bi pravilno radile svoj posao. Nažalost, naša tijela ne proizvode ovaj vitamin, i iz tog razloga neophodno je da ga unosite svakodnevno kako biste osjetili beneficije koje nosi sa sobom.

Normalan nivo vitamina C smanjuje rizik od srčanih oboljenja, niskog krvnog pritiska i moždanog udara. Vitamin C poboljšava funkciju krvnih ćelija i vaskularnu relaksaciju koja omogućava da se krv bolje kreće, i smanjuje rizik od srčanih problema.

Ako imate adekvatan nivo vitamina C u organizmu, za vrijeme umjerenog vježbanja, spalit ćete 30% više masti, u poređenju s nekim ko ima nizak nivo ovog vitamina. Vitamin C pomaže u regulaciji oksidacije masti i potrošnji energije. Kada su nivoi vitamina u organizmu izbalansirani, vaše tijelo može obavljati svoj posao učinkovitije.

Vitamin C smanjuje rizik od melanoma. Osim što je bitno je da se ne izlažete jakom suncu kako biste imali zdravu kožu, bitno je unositi dovoljno vitamina C. Starenje i UV zrake smanjuju količinu nutrijenata u vitaminu C.

Upala je reakcija tijela na stres, zagađenje, pa čak i na trening. Ona stvara slobodne radikale koji oštećuju stanice, a vitamin C se bori protiv slobodnih radikala i tako pomaže tijelu da se izliječi od upale.

Vitamin C je samo jedan od vitamina koje naš imunološki sistem treba da optimalno funkcioniše. Kada ste bolesni uvijek se naglašava da unosite baš njega. On ojačava naš imunološki sistem što znači da će prehlada trajati kraće.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik