NAJZDRAVIJE VRSTE RIBE!

Zbog korisnih tvari kojima je bogata, ribu se preporučuje jesti dva puta tjedno. Ono što je izdvaja od ostalih mesnih proizvoda su omega-3 masne kiseline koje riba u sebi sadrži. Ove korisne masnoće djelotvorne su u smanjivanju nivoa lošeg kolesterola, popravljaju raspoloženje i smanjuju rizik od nastanka demencije i Alzheimerove bolesti.

Losos

Losos sadrži dosta proteina i omega-3 masnih kiselina, ali i ključnih vitamina i minerala. Konzervirani losos pruža jednako sjajne beneficije, međutim, bitno je izabrati kvalitetnu i zdravu varijantu.

Oslić

Oslić je jedna od riba sa najnižim kalorijskim vrijednostima među bijelim morskim ribama. Zbog toga, on spada u dijetetske namirnice, te sadrži dosta proteina i zdravih masti. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijumom, kalcijumom i fosforom, te pozitivno utječe na kosti i rad mozga.

Pastrmka

Pastrmka se najčešće preporučuje dijabetičarima i ljudima s povišenim krvnim tlakom. Ona je niskokalorična i sadrži malo natrijuma, pa je dobra u odbrani od kardiovaskularnih bolesti. Jedan file pastmke sadrži manje od 150 kalorija, a bogat je s 20 grama proteina.

Tuna

Ova svestrana i hranjiva riba, uvijek je odličan izbor. Ukoliko želite najbolje iz nje, izaberite onu konzerviranu laganu tunu upakovanu u vodu (ne ulje). Pakovanje od 3 unce može sadržati samo 100 kalorija, a čak 22 grama proteina, polovinu vašeg dnevnog vitamina D i esencijalnih hranljivih sastojaka selena.

Sardine

Ove sitne ribe bogate su vitaminom B12, osnovnog hranjivog sastojka za crvena krvna zrnca, živčane funkcije i sintezu DNK. Samo dvije sardine sadrže 18% vaših dnevnih potreba za ovim vitaminom. Obiluju magnezijumom i triptofanom, koji utječu na nervni sistem i popravljaju raspoloženje. Bogate su proteinima, omega 3 masnim kiselinama i kalijumom.

Šaran

Osim što je šaran vrlo ukusan, s nutritivnog gledišta, njegovo meso je također odličan izbor. Meso šarana je bogato proteinima, koji sadrže vrijedne aminokiseline. Meso je odličan izvor vitamina A, E i B skupine, te kalija i fosfora, koji su važni za normalno funkcionisanje organizma. Osim toga, šaran je koristan za zdravlje srca i ublažava bolesti krvnih sudova i psorijazu.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik