HLADNOĆA JE NEPRIJATELJ KOŽE: EVO KAKO PRAVILNO NJEGOVATI KOŽU ZIMI!

Svako godišnje doba, a posebice zima s vjetrom, mrazom i vlagom, vrlo intenzivno opterećuje kožu. Takvi specifični uvjeti zahtijevaju i specifičnu njegu kože.

Temperaturne promjene 

Nagli ulazak izvana u zagrijan prostor i obrnuto, te vjetar, hladnoća i slabo zimsko sunce obično izazivaju pojačano isušivanje, a katkad i oštećenja kože. Najizloženiji dijelovi su lice, vrat i ruke, a najosjetljiviji usne, nos i uši.

Zbog jakog vjetra te oštrog i hladnog zraka, koža se pojačano isušuje i ljušti. Stjenke kapilara pod utjecajem hladnoće se stisnu, pa koža poprima crvenu, katkad ljubičastu boju. Kao posljedica isušivanja javlja se i neugodan svrbež, koji kožu dodatno iritira.

Ipak, svaka koža ima različitu toleranciju na hladnoću. Neko je podnosi bolje, a neko lošije, ali prije izlaganja zimskim uvjetima, bitno je pripremiti kožu i ispravno je zaštititi preparatima prilagođenim individualnoj strukturi i tipu kože.

Hidratacija, hrana i vitamini za kožu

Prije zime najbitnije što trebate uraditi je ojačati hidrolipidni i rožnati sloj kože, koji se zbog izloženosti zimskim faktorima oštećuje i dovodi do gubitka vlage i masnoće. Jačanjem hidrolipidnog sloja koža je otpornija na vanjske čimbenike te i manje reaktivna.

Kako se ne bi oštetio hidrolipidni sloj, koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma, koji će kožu dubinski opskrbiti vlagom te potaknuti stvaranje kolagena i elastina.

Izvanredni ovlaživači kože i tvari koje vrlo brzo nadoknađuju nedostatak vode su alge, hijaluronska kiselina, fosfolipidi i sfingolipidi. Alge su i izvanredan izvor minerala bakra, cinka, magnezija i natrija, koji djeluju na samu strukturu kože, pa uz učinak hidratizacije pospješuju regeneraciju kože jačajući tonus i napetost.

Nakon hidratacije, kožu treba nahraniti i vitaminizirati. To podrazumijeva preparate na bazi esencijalnih masnih kiselina, ceramida, retinola te vitamina E i drugih oligoelemenata koji su deficitarni u koži. Da bi ove supstance bile što djelotvornije, poželjno je da prvo napravite dobar piling kojim ćete očistiti i pripremiti kožu, a zatim potaknete mikrocirkulaciju ručnim masažama. One će očvrsnuti kožu, poboljšati njenu elastičnost i tonus, ali i omogućiti dubinsku opskrbu stanica hranjivim tvarima i kisikom.

Zdravlje kože dolazi iznutra

Prehrana je vrlo bitan segment zdrave kože. Zato bi hrana morala biti bogata mineralima, vitaminima i esencijalnim tvarima koje osiguravaju nesmetano odvijanje metaboličkih procesa i podižu imunitet cijelog organizma, pa tako i same kože.

Preporučuje se konzumiranje što više svježeg voća i povrća bogatog željezom i vitaminom C, koji snaže imunitet. Oni koži osiguravaju svjež i zdrav izgled, poboljšavaju elastičnost i tonus krvnih žila, štite ih te sprječavaju njihovo oštećenje i pucanje prilikom izlaganja velikim temperaturnim promjenama.

Svakako veoma je bitna konzumacija orašastih plodova, poput badema, lješnjaka, oraha i sjemenki bundeve bogatih vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Oni štite kožu od slobodnih radikala i umanjuju štetno djelovanje ultraljubičastih zraka i ostalih štetnih čimbenika.

Danju zaštita – noću hidratacija

Ukoliko se držite ovog pravila, vaša će koža bolje podnijeti zimske uvjete i manje će biti sklona alergijskim reakcijama. Dok smo na snijegu, kožu je tijekom dana poželjno zaštititi cold kremom s visokim zaštitnim faktorom. Baza takvih krema je pčelinji vosak koji na koži stvara tanki zaštitni film i štiti je od isušivanja i pucanja.

U tim uvjetima nije preporučljivo koristiti hidratantne kreme, jer se na niskim temperaturama u njima smrzavaju molekule vode i stvaraju oštre kristaliće koji dodatno iritiraju i oštećuju kožu, te dovode do njezina pucanja i još jačeg isušivanja. Pritom često se javljaju i neugodan svrbež, crvenilo i žarenje. Hidratacija je preporučljiva navečer, prije spavanja, kako bi koža tijekom noći obnovila hidrolipidni sloj.

Nakon povratka sa zimovanja koži treba što više specijalnih dubinskih tretmana, hidratantnih krema, seruma i maski, ali i preparata s anti-aging učinkom, kako bi se izbjeglo pojačano stvaranje bora i starenje kože zbog izloženosti ekstremnim uvjetima.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik