JEDAN SAT TRČANJA MOŽE VAM PRODUŽITI ŽIVOT I DO 7 SATI!

Razna istraživanja i sprovedene studije dokazale su da je život moguće produžiti redovnim izvođenjem nekih vježbi. Između ostalog, tu je trčanje koje se našlo u središtu interesovanja znanstvenika sa Iowa Sate univerziteta u SAD-u.

Ono se pokazalo kao vježba koja ima tako dobar efekat na naše zdravlje, da se pomoću njega može produžiti životni vijek osobe koja ga prakticira.

Tokom 15-godišnjeg istraživanja u obzir su uzeti podaci o 3413 osoba koje su smrtno stradale, a gdje je kod polovine njih uzrok smrti bio neki kardiovaskularni problem. U tom broju preminulih osoba, nalazilo se 24% onih koji su redovno trčali. U poređenju sa osobama koje nisu trčale, došlo se do zaključka da su trkači imali za 30% i 45% manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim oboljenjima.

Jednostavnom matematikom, zaključeno je da trkači svojom praksom trčanja osiguravaju duži očekivani životni vijek za 3 godine.

Daljnje dovele su do bitnog zaključka da su beneficije u pogledu produženja života bile podudarne vremenskom trajanju, distanci, učestalosti i brzini trčanja kod trkača, sve u poređenju sa osobama koje nisu trčale.

Iako je svima poznato da vježbanje djeluje pozitivno na zdravlje i na neki način produžava život, u najmanju ruku je interesantno znati konkretan podatak da pet do deset minuta trčanja može smanjiti rizik od prerane smrti čak do 40%.

Ukoliko trčanje budete upražnjavali sedmično narednih 20 godina, u konačnici će vam produžiti životni vijek za izvrsne 3,2 godine.

Tačnije, svakih sat vremena provedenih trčeći, produžava život za 7 sati, što je više nego dobra motivacija za polazak na trčanje odmah danas!

I.B., Facebook

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik