PHOENIX održao velik govor: Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan

Ostavivši iza sebe Adama Drivera, Jonathana Prycea, Leonarda DiCaprija i Antonija Banderasa, nakon četiri dosadašnje nominacije Joaquin Phoenix (Joker) kući je napokon ponio dugo očekivanog Oscara i to u jednoj od najvažnijih kategorija, za najbolju glavnu mušku ulogu.

Nagradu mu je predala prošlogodišnja dobitnica u kategoriji najbolje ženske glumice, Olivia Colman, a potom se Phoenix primio mikrofona i dotakao teme slobode, politike, diskriminacije  i nepravde, stao uz ženska prava, rasna i homoseksualce, pokrenuo čitav niz pitanja koja nitko od njega nije očekivao, i to nekontroliranim tijekom misli:

NE MANIPULIRAJMO PRIRODOM, NE UGROŽAVAJMO ŽIVOTINJE, NE UGROŽAVAJMO PRAVA RASA, SEXUALNA, RODNA, I PODUPIRIMO JEDNI DRUGE, JA SAM BIO SEBIČAN.

“Mislim da mi je najveći dar koji mi je život dao, ali i mnogim ljudima u filmskoj industriji, mogućnost da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.”

“Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati druge. Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom, a mnogi od nas krivi su zbog egocentričnog pogleda na svijet i vjerovanja da su centar svijeta. Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i krasti joj bebu, a onda joj uzeti mlijeko, koje je namijenjeno njezinom tijelu i stavljati ga u kavu, u žitarice.”

“Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo žrtvovati nešto, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna pa možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu. Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku. Mislim da je to najbolje od nas – to što podupiremo jedni druge. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima da rastemo.”

Potom se sjetio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa, riječima: “Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: ‘Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.”

 

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik