BLIŽI SE DAN ZALJUBLJENIH: ZNATE LI KAKO JE NASTAO?

Neki ga slave, a neki ne.  Neki mu se raduju, a nekima je on sasvim običan kao i svaki drugi. Međutim, moramo priznati da u 14. veljači ipak ima nešto posebno.

U većini zemalja ovaj dan se, već više od 15 stoljeća, slavi kao praznik ljubavi.

Iako Dan zaljubljenih postoji preko 1500 godina, neke tradicije tvrde da se ljubav slavila još dosta prije.

15. veljača u starom Rimu slavila se kao blagdan obiljaLupercalia. Djevojke su pisale ljubavna pisma i potom ih stavljala u veliku urnu, a muškarci bi ih zatim nasumično izvlačili. Kad muškarac izvuče pismo od neke djevojke, započeo bi druženje s njom.

Kod starih Grka ovaj blagdan je imao drugačiji naziv – Panurgy. Oni bi igrali zabavne ritualne igre u čast boga Pana, zaštitnika stada, šuma, polja i plodnosti. Kako legenda kaže, Pan je bio veseli momak, koji je obožavao provoditi vrijeme u šumi svirajući flautu i pokušavajući zavesti lokalne nimfe svojim velikim kopitima.

Kad je riječ o modernijim korijenima ovog blagdana, najviše legendi povezano je uz ime svetog Valentina.

Naime, kršćanski propovjednik je 269. godine vjenčao rimske legionare s njihovim voljenim ženama uprkos tome što je to bilo zabranjeno i kažnjivo smrću. Kako bi sačuvao vojni moral, car je proglasio zakon s kojim zabranjuje legionarima da se vjenčaju jer je vjerovao da će oženjeni muškarac prije razmišljati o svojoj ženi i porodici, nego o carstvu i borbi.

Sveti Valentin razumio je nevolju ratnika i pokušavao im je pomoći na sve moguće načine. Bio je zagovornik ljubavi, mirio je posvađane, pisao ljubavna pisma umjesto njih, darivao cvijeće mladim ženama te provodio tajna vjenčanja za vojnike.

Ubrzo kada je Klaudije II. saznao za to, naredio je da se svećenik zatvori a zatim i pogubi.

Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slijepa kćerka od zatvorskog čuvara zaljubila se u njega. Valentin, koji je dao zavjet na celibat, nije joj mogao uzvratiti osjećaje. Međutim, prije pogubljenja, 13. veljače, napisao joj je dirljivo pismo, u kojem je priznao svoje istinske osjećaje. Djevojka je primila pismo tek nakon pogubljenja, a legenda tvrdi da su riječi ljubavi koje su joj pročitali dovele do izlječenja njenog sljepila.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik