PAPAR: SMANJUJE NADUTOST, POBOLJŠAVA PROBAVU, LIJEČI KAŠALJ I JOŠ MNOGO TOGA!

Pored toga što je mnogima omiljeni začin, papar ima i brojne prednosti kada je riječ o zdravlju.

O njegovim lijekovitim svojstvima malo se govori, ali nakon što ovo pročitate, sigurni smo da će vam dobro doći!

Papar potiče iz Indije, stari Grci su ga godinama koristili kao sredstvo za razmjenu robe, a u Rimskom carstvu bogatstvo se mjerilo zalihama papra.

U Europu, ovaj kralj začina dolazi prije 3000 godina.

Jedan začin – četiri boje

Boja papra ne zavisi od vrste biljke sa koje je ubran već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crveni papar dobija se kada se uberu potpuno zrela, crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim zamrzavaju ili brzo suše. Njegov miris najsličniji je mješavini mirisa papra i limuna.

Zeleni papar dobija se branjem zrna prije zrenja. Proces obrade zrna isti je kao kod crvenog papra.

Bijeli papar dobija se ubiranjem crvenih, gotovo zrelih bobica. One se kvase da bi se mogla skinuti opna, a zatim suše. Bijeli papar ima nešto blažu aromu od crnog, a smatra se i zdravijim.

Crni papar dobija se kada se uberu zelena zrna, a zatim bez ikakve obrade osuše na suncu. On se najčešće koristi u našoj kuhinji kao začin u juhama, supama i salatama. Crni papar je odličan izvor mangana, željeza i vitamina K. Njegov pikantni ukus je zbog alkaloida piperina, piperetina, piperacillina i havicina.

Bijeli papar sadrži oko 2,5% eteričnih ulja, a zeleni i crni oko 4,8%. Oko 50% zrna čini gustin, a 6% masti i flavonoid i glukoza.

Ljekovito djelovanje

Papar podstiče sposobnost organizma da apsorbira hranljive materije, pogotovo beta-karoten, vitamin B i selen. Piperin iz papra ubrzava metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu. Također, naučno je dokazano da ljudi koji jedu veoma ljutu hranu imaju manju mogućnost obolijevanja od bronhitisa i astme.

Liječnici alternativne medicine tvrde da crni papar ima najviše ljekovitih svojstava.

U narodnoj medicini preporučuje se kao lijek jer blagotvorno djeluje na povišenu tjelesnu temperaturu, upale grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reumu i artritis. No, to nisu sva svojstva ovog magičnog začina.

Papar pojačava i lučenje želudačnih sokova, čime se poboljšava probava, naročito teške hrane. Također, eliminira bakterije u želucu koje su odgovorne za nadutost trbuha i nastanak gasova. Istovremeno, djeluje stimulativno na krvotok.

Crni papar u želucu podstiče lučenje klorovodične kiseline koja je potrebna za varenje proteina i drugih hranjivih materija. Papar podstiče i znojenje te izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebali bi češće konzumirati crni papar jer on ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni papar u kombinaciji s kuhanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina i nekog ljekovitog bilja, dobit ćete prirodni lijek protiv kašlja.

Pomoću crnog papra možete smanjiti i nivo kolesterola u krvi i na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti. Papar može pomoći i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i problema s jetrom.

Papar kao kozmetički preparat

Da biste iskoristili sva ljekovita svojstva ovog začina, preporuka je da papar uzimate dok je svjež. Jednom samljeven papar brzo gubi aromu, pa je najbolje mljeti ga neposredno pred upotrebu, u malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti čuvaju aromu i ljutinu. Također, preporuča se čuvati papar u hermetički zatvorenim teglicama, zaštićen od uticaja svjetlosti

Crni papar često se može naći i u kozmetičkim preparatima. Odličan je protiv peruti, a može se koristiti i kao piling protiv celulita. Ukoliko ga kombinujete sa malo vode i soli, ispiranjem usta spriječit ćete bolesti desni i zubobolju.

Ko ga treba izbjegavati

Koliko god da je lijekovit i ima dobra svojstva, kao i sa svim ostalim, i sa ovim začinom treba biti umjeren. Zbog iritirajućeg djelovanja na crijeva, papar nije preporučljiv kod pacijenata koji su imali operacije na organima za varenje. Također, trebale bi ga izbjegavati osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu ili imaju problema sa hemoroidima.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik