BROJ JEDAN U ZDRAVOM MRŠAVLJENJU: EVO KOJE SU SVE PREDNOSTI ZELENOG ČAJA

Zeleni čaj koristi se još od davnina a njegovo pravo porijeko je iz Kine. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje,  zubobolje pa do psihičkih problema i depresije.

Ključ njegovih ljekovitih svojstava leži u mnogim aktivnim biljnim spojevima koje posjeduje.

Ključni sastojak koji se nalazi u lišću čuvene biljke od kojeg se pravi zeleni čaj je katehin, inače poznat po svojim efektima koji se odražavaju na metabolizam.

Zeleni čaj bogat je i kofeinom koji stimulira probavu, no ipak količina kofeina u ovom čaju je manja nego u kavi, pa se može češće konzumirati.

Za što je sve dobar zeleni čaj?

Prednosti zelenog čaja su mnoge, a između ostalog to su: jačanje srca i krvožilnog sustava, smanjenje koncentracije „lošeg“ kolesterola u krvi, ubrzavanje metabolizma, reguliranje razine šećera u krvi, povećanje moždane cirkulacije i sl.

Zeleni čaj je dobro piti prije tjelesnih aktivnosti jer zbog kofeina daje dodatnu energiju. Također, on može utjecati na povećanje koncentracije.

Zbog mnogih antioksidativnih spojeva, zeleni čaj jača imunitet, štiti stanice od oštećenja i preventira pojavu kroničnih bolesti poput dijabetisa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Zeleni čaj kod mršavljenja

Ovi isti antioksidanti spomenuti iznad utječu na smanjenje apetita i mogu pomoći u građenju zdravijeg metabolizma.

Zajedničko djelovanje katehina i kofeina iz zelenog čaja udruženo rade na boljem gubljenju kilograma i održavanju težine.

Oni pomažu u sagorijevanju kalorija u ljudskom organizmu, a neka istraživanja pokazuju i da je zeleni čaj dobar protivnik naslagama sala u predjelu stomaka.

Kako ga pravilno pripremiti?

Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne bi se trebao pripremati s kipućom vodom već vodom zagrijanom 60-70°C. Najveću korist od zelenog čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Također, preporuča se promiješati ga prije upotrebe kako bi se oslobodilo što više katehina.

Dobro ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje željeza iz voća i povrća, a vitamin C to spriječava.

 

Sve u svemu, bilo bi dobro slijediti onu drevnu kinesku poslovicu, koja kaže: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik