OTKRIVENA SLABA TOČKA SVIH VIRUSA!

Američki stručnjaci otkrili su slabu točku većine virusa koji muče čovječanstvo, čime je načinjen korak ka jedinstvenom cjepivu.

Kao što se može vidjeti u slučaju korona virusa, razvoj cjepiva dugotrajan je proces, a jedan od razloga je i to što istražitelji posvećuju vrijeme, pažnju i resurse ciljajući viruse posebno, jedan po jedan.

Otkriće istražitelja Opće bolnice u Masachusetsu moglo bi biti od vitalnog značaja za čovječanstvo.

“Cilj nam je razumjeti kako naš imuni sustav radi kako bismo pronašli način izboriti se sa velikim brojem virusa, a ne samo da razvijemo vakcinu protiv jednog,” kazala je Kate Jeffrey, predvodnica istraživanja.

Ranjiva točka svih virusa zapravo je prost protein AGO4, koji pripada Argonautima (AGO), o čijoj važnosti do sada nije bilo mnogo dokaza.

Međutim, sada je utvrđeno kako jedan od njih ima jedinstvena antivirusna svojstva u ćelijama sisavaca.

Tijekom ispitivanja više proteina iz roda Argonaut, čiji zaključci su objavljeni u časopisu Cell Reports, utvrđeno je kako su samo ćelije sa manjkom AGO4 podložne, odnosno hiperosetljive na viruse infekcije, poput influence.

Kada utvrdimo kako možemo pojačati prirodnu tjelesnu odbranu sa AGO4, virusi ne bi trebali više predstavljati problem.

“Slijedeći korak nam utvrđivanje spektra virusa na koje utiče spomenuti protein. I onda trebamo shvatiti kako pojačati aktivnost AGO4 kako bismo ujedno osnažili zaštitu protiv virusnih infekcija,” istakla je Kate Jeffrey.

Unatoč tomu što predstoji još posla, znanstvenici ističu kako je ovo važan korak prema razvoju jedinstvenog cjepila i potencijalnog liječenja nekih od najsmrtonosnijih virusa.

S.M

Foto: Ilustracija

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik