CELER: BILJKA KOJA ĆE SAČUVATI VAŠU LJEPOTU I ZDRAVLJE!

Celer je niskokalorična namirnica s visokim procentom vode te je zato idealan za sve koji vode računa o svojoj težini.

Također, odličan je izvor kalijuma i kalcijuma za naše tijelo, koji igraju ključnu ulogu za zdravlje naših kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema. Celer je bogat visokim sadržaj antioksidanata – sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i željeza.

Pored stabiljke, i njegovi listovi sadrže sve ove korisne materije u većoj mjeri. Zato ih ne isključujte iz salata.

Isto tako, celer sadrži minimum šećera i holesterola, a praktično ne sadrži masti. Evo nekoliko činjenica o celeru.

Minimalne kalorije

Celer sadrži minimalno kalorija – 1 stabljika ove biljke sadrži samo 2 kalorije i vrlo malo masti, što ga čini idealnim zalogajem i sastojkom za razna jela. Celer možete sigurno jesti svaki dan.

Umiruje glad i ublažava nadutost

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljicama celera pomaže vam da se osjećate sito. Uz to, odličan je probiotik i spriječava nadutost. Preporučujemo jesti najmanje jednu stabljiku celera dnevno za sve one koji imaju probavne probleme.

Krvni pritisak je normalan

Kalijum iz celera pomaže u kontroli krvnog pritiska i spriječava negativne efekte konzumiranja velike količine soli. Sastav također sadrži određenu komponentu koja pomaže snižavanju krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Studije azijskih naučnika pokazale su da ekstrakt sjemenki celera pomaže u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska u roku od nekoliko sedmica.

Poboljšava varenje

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ishrana s visokim udjelom vlakana pomaže u spriječavanju srčanih bolesti, dijabetesa, opstipacije i hemoroida.

Pomaže u usporavanju napredovanja demencije

Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin kojim je celer bogat pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. To je zbog činjenice da luteolin smanjuje upalu koja je povezana sa starenjem u mozgu i pridruženi deficit memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spriječe karcinom debelog crijeva.

Kako odabrati celer?

Kada kupujete celer, obratite pažnju na svježinu i snagu stabljika i korijena. Stabljike i lišće treba da budu sjajni i blijedo zeleni. Tamnozelene stabljike su grube, ali sadrže velike količine vitamina A. Izbjegavajte žute stabljike sa šupljim jezgrom i tamnim žilama.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik