KOKICE: PROČITAJTE KOJE SU SVE PREDNOSTI OMILJENE GRICKALICE

Iako su ih svrstali u kategoriju nezdravih grickalica, kokice imaju mnoge zdravstvene koristi za naš organizam.

Budući je napravljena od zrna kukuruza, ova grickalica ima skrivene prehrambene vrijednosti.

Kokice možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti, a koju god da preferirate, odlične su kao grickalica prilikom gledanja televizije.

Evo koje su to zdravstvene koristi od kokica:

Cjelovite žitarice

Kokice su napravljene od zrna kukuruza, a cijela zrna uglavnom su pogodna za čovjekovo zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima poput voća i povrća, što ih čini boljim od čipsa ali i ostalih grickalica.

Kokice koje kupite na ulici mogu biti nezdravo pripremljene, a one iz mikrotalasne su pune kalorija. Najbolje ih je pripremati kući, u šerpi sa malo ulja.

Antioksidansi

Istraživanja otkrivaju da kokice sadrže polifenole koji vrijede za puno jači antioksidans od vitamina C i E.

Polifenol čisti tijelo od toksina i poboljšava imunološki sistem. Također, smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava rad crijeva, srčani ritam te spriječava pojavu raka.

Istraživači su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenola (13% prosječne potrošnje potrebno na dnevnoj bazi za zdrav organizam).

Netopljiva vlakna

Kokice su zbog svog cjelovitog zrna bogate netopljivim vlaknima koja daju pritisak na crijeva i spriječavaju zatvor.

Također, baš kao i voće, kokice se lako probavljaju i ne debljaju, a netopljiva vlakna u njima pružaju vam osjećaj sitosti duže vremena.

Ne samo da sadrže mnogo vlakana već imaju i vrlo malo kalorija kada se peku bez mnogo masnoće. Velikog su volumena pa mogu brzo izazvati osjećaj sitosti. Pored toga, daju i osjećaj zadovoljstva zbog hrskavosti“, tvrdi nutricionistica Abby Langer.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik