Najveća tajna: pada turizam, BMW, APPLE, IPHONE, AMAZONE, HONDA, FORD…..

Cijeli svijet je gospodarski i turistički vezan za Kinu. Na dnu svakog drugog tehnološkog branda nalazi se “made in China”. Mnoge tvornice u SAD-u su podjelile otkaze i na čekanju su zbog ove panike a otkazani letovi i rezervacije već se osjećaju u Turskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Najmanje 70 aviokompanija otkazalo je sve međunarodne letove za Kinu i iz nje nakon epidemije nove bolesti. 

U najboljoj varijanti koronavirus će stajati svjetsko gospodarstvo više od 280 milijardi američkih dolara, predviđa Simon MacAdam iz Capital Economics koji smatra da će oporavak gospodarstva trajati dvije godine. Ostali analitičari objašnjavaju da će štete u svijetu biti goleme zbog pada maloprodaje, putovanja i industrijske aktivnosti u Kini, izazvanih obustavom prometa i privremenim zatvaranjem prodavaonica i tvornica, kako bi se obuzdalo širenje virusa.Nakon ekonomske krize iz 2009., naime, Kina je postala glavni motor globalne ekonomije, jer trećina gospodarskog rasta u svijetu dolazi upravo iz te zemlje. Ona daje 18 posto svjetskog BDP-a, 28 posto industrijske proizvodnje i ima najveću trgovinsku razmjenu.

Rad je obustavilo oko 87 posto japanskih firmi u Kini, a pogone su zatvorili Ford, Volkswagen, BMW, Bosch, Nissan, Honda, Toyota, Peugeot, Citroen, Tesla i ostale kompanije. Štoviše, zastoji u radu počeli su se iz Kine širiti na susjedne zemlje, osobito na tvornice Južnoj Koreji, Vijetnamu i Singapuru. Poremećeni su globalni opskrbni lanci za kompanije kao što su Apple, Amazon, Google, Huawei, jer se velik dio njihovih komponenti proizvodi u Kini. Primjerice, Foxconn u Kini sastavlja iPhone, pametne telefone Huaweija, Amazonove Kindle tablete, a isporučuje dijelove za HP,  Dell i većinu svjetskih elektroničkih kompanija.

NAJVEĆU ŠTETU OD KRIZE IMATI ĆE JUŽNA KOREJA I SAD

Prema analizi vodećeg azijskog poslovnog medija Nikkei Asian Review, pad vrijednosti prerađivačke industrije u Kini za 10 milijardi dolara smanjit će vrijednost svjetskog BDP-a za 6,7 milijardi. Međutim, zbog neizravnih posljedica na ostatak industrije gubici će biti višestruko veći i iznositi 65 milijardi dolara. Najveće štete imat će industrije Južne Koreje i SAD-a, piše japanski list.

Mnoge kompanije u Europi i SAD-u najavljuju kako će im za nekoliko tjedana presahnuti zalihe dijelova iz Kine te će i one morati zatvoriti vrata, ako se kineska proizvodnja ne nastavi. U Britaniji je već službeno potvrđena nestašica kontracepcijskih pilula, jer se neki njihovi sastojci također proizvode u Kini. Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan rekao je potkraj prošlog tjedna da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu u prosincu. Ona još nije dosegnula vrhunac, a virus se iz Kine širi na ostatak svijeta.

Najmanje 70 aviokompanija otkazalo je sve međunarodne letove za Kinu i iz nje, a još 50 drugih je smanjilo operacije u toj zemlji, jer se epidemija i dalje širi, navodi agencija u nedavnom izvještaju, a prenosi Tanjug.Tako su, umjesto planiranog povećanja putničkih kapaciteta, kompanije zabilježile ogroman pad prometa putnika, koji se kreće od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije. Japan, Singapur, Vijetnam, Tajland, Izrael, Rusija, Australija, Europa će izgubiti od turizma i panike jako mnogo ovisno dokle virus ne bude suzbijen.

Ruska vlada je priopćila da je teško izračunati sve gubitke koje do sada imaju domaće aviokompanije. Kina trguje sa cijelim svijetom, svi ovise o Kini i Kina o svima. Kineski turisti vole najviše istočnu Aziju, Australiju, Europu.  Epidemija je jaka, raste rasna fobija, iako znanost vodi utrku sa virusom očekuje se do kraja mjeseca više od 2000 mrtvih prema WHO predviđanjima.

Imperij tim, agencije

Tagovi:

Povezani članci:

Izbornik