ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: POLA MILIJUNA VRSTA INSEKATA PRIJETI IZUMIRANJE

Nestanak insekata za čovječanstvo bi značio pravu katastrofu, a znanstvenici su upozorili da je trenutno pola milijuna vrsta njih ugroženo i prijeti im izumiranje.

Situacija s nestankom insekata je alarmantna. A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega. “, priznao je biolog i glavni autor studije iz časopisa Conservation Biology Pedro Cardoso.

Ovakvo nešto zadnji put se dogodilo prije dugih 66 milijuna godina, kada su zbog udara asteroida izumrli dinosauri i još dosta oblika života.

Međutim, kada je riječ o insektima, najveći krivac je – čovjek.

Uništavanje njihovih staništa i istrebljivanje insekata insekticidima, najveći su uzroci ovoga.

Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata“, tvrdi Cardoso.

Preko dvije tisuće insekata dio su ljudske prehrane. Oni nude usluge koje niko osim njih samih ne može nadomjestiti. Oprašivanje, razmjena nutrijenata, spriječavanje raznih bolesti i zaraza, sve su to poslovi koje obavljaju takve vrste kukaca.

Kada bi nestalo pčela, osa, mrava, muha, leptira i još nekih vrsta, to bi ostavilo puno veće posljedice nego što mi to mislimo.

Također, o insektima ovisi i veliki broj životinjskih vrsta.

Broj ptica, koje za prehranjivanje koriste insekte, naglo je pao uporedo s istrebljivanjem insekata.

Prema ranijim istraživanjima, dobrobiti od kukaca godišnje vrije 57 milijardi dolara u SAD-u, a usjevi kojima je potrebno oprašivanje vrijede između 235 i 577 milijardi dolara godišnje.
O insektima ovisi preživljavanje brojnih životinjskih vrsta.

Kako znanost kaže, na svijetu postoji 5,5 milijuna vrsta insekata, a samo petina njih je identificirana i ima svoje ime. No, pet do deset posto svih vrsta je izumrlo otkako je industrijsko doba dosegnulo viši nivo.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik