OVI ZAČINI POMOĆI ĆE VAM DA REGENERIRATE OGRANIZAM!

Bez upotrebe začina hrana ne bi bila tako ukusna. No, pored toga što našoj hrani daju ukus, začini imaju i druge uloge. Naprimjer, neki su ljekoviti, a veliki broj njih utječe i na ubrzanje metabolizma. U nastavku pročitajte o kojim je začinima riječ.

Đumbir

Đumbir je već odavno omiljeni sastojak pri pripremanju hrane. Svojim okusom, lako se uklapa i u slana i u slatka jela. Njegova najbitnija uloga je ta što organizam čisti od toksina. Učinkovito sagorjeva masnoću, što znači da je pomoćnik pri mršavljenju. Stvara osjećaj sitosti, pa ako ste ga upravo unijeli u organizam, neko vrijeme nećete osjećati glad.

Đumbir se često koristi i za detoksikaciju i ubrzanje metabolizma. Ukoliko želite efikasan učinak najbolje je napraviti napitak tako što ćete u kipuću vodu izrendati manji korijen đumbira i to kuhati pet minuta. Nakon što ga procijedite i dodate sok jednog limuna te kašiku meda, pričekajte da se napitak ohladi i potom ga možete piti.

Chili papričica

Chili papričica u sebi sadrži kapsaicin koji podiže temperaturu tijela i ubrzava sagorijevanje kalorija. Što je papričica manja – to je ljuća, a one najljuće ne narastu više od sedam centimetara. One smanjuju glad, a odličan su lijek za mamurluk. U Meksiku se protiv mamurluka jede tanjur juhe od ljutih papričica.

Cimet

Cimet se smatra prirodnim sredstvom za mršavljenje. Njegovi antioksidansi smanjuju nivo šećera u krvi i našu potrebu za ugljenim hidratima. Često ćete se susresti sa savjetom da kašiku meda pomiješate sa kašikom cimeta te da sve skupa zalijete čašom kipuće vode. Polovina napitka uzima se ujutru, pola sata prije doručka, a ostatak navečer pred spavanje.

Kim

I kim ima ulogu pri ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita. Također, smanjuje niov lošeg kolesterola, ali i postotak masti u ogranizmu.

Papar

Papar ubrzava metabolizam za 8%, a stručnjaci tvrde da piperin iz papra djeluje podsticajno. Najbolje od svega je što dejstvo papra traje i nekoliko sati nakon konzumiranja.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik