PREMINUO VATROSLAV MIMICA, LEGENDA HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE!

Najugledniji član hrvatskog filma, filmski reditelj, scenarist i producent Vatroslav Mimica preminuo je jučer u 97. godini života.

Vatroslav je rođen 1923. godine u Omišu, a studirao je medicinu u Zagrebu. Filmom se počinje baviti 1950., a svoju sreću prvo okušava u Jadran filmu, gdje je postavljen za direktora.

Igranim filmom „U oluji“ iz 1952. debitira, a kasnije, nakon igranog filma „Jubilej gospodina Ikla“ iz 1955., posvećuje se crtanim filmovima.

Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Počinje raditi kao scenarist s Vladimirom Tadejom na nekim od prvih uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma.

1957. režirao je svoj prvi crtani film Strašilo, koji je dobio Grand Prix u Veneciji i prvi je veliki međunarodni uspjeh Zagrebačke škole.

Kasnije, svojim filmovima Happy End, Inspektor se vratio kući, Kod fotografa i Malom kronikom stiče ugled jednog od prvaka Škole

1963. vraća se igranim filmovima. Hrvatska kinematografija pamtiće ga po igranim remek-djelima kao što su “Prometej s ostrva Viševice”, “Kaja, ubiću te”, “Ponedjeljak ili utorak”,”Događaj” te “Seljačka buna” i “Banović Strahinja”.

Vatroslav Mimica dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima je i nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” 1986. godine, a o njegovim filmovima pisao je i New York Times.

Njegov sin jedinac, Sergio, kojeg je dobio sa suprugom Linom, krenuo je njegovim stopam. U SAD-u je kao filmski reditelj i producent ostvario uspješnu karijeru.

Vatroslav je preminuo u Zagrebu gdje je živio dugi niz godina.

Odlazak legende poput njega nenadoknadiv je gubitak, ne samo za hrvatski nego i za europski film.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik