TERAPEUTKINJA ODGOVORILA: ZAŠTO MODERNI BRAKOVI NE TRAJU DUGO?

U odnosu na prijašnje tradicionalne brakove, današnji model braka djeluje kao da je dosegnuo veliki napredak. Nema više ugovorenih brakova, jer nam je neko „sredio“ supruga ili suprugu, ili jer je neko iz bogate klase. U braku ulazimo jer nekoga volimo i jer taj neko voli nas.

No, iako je sve jednostavnije, sve više brakova danas završava razvodom, i to nakon prilično kratkog perioda provedenog skupa.

Jedna od najpoznatijih bračnih terapeutkinja Esther Perel, podijelila je svoje mišljenje zašto je danas tako teško održati bračnu zajednicu.

Stupanje u brak zato što vas neko veoma privlači i zato što ste zaljubljeni u nekoga – to su skorije ideje. Došle su sa romantizmom, a na Zapad su stigle prije nekih 150 godina. I nikada ljubav nije bila osnova braka, kao ni strast” rekla je Perel dodavši da smo u tradicionalnom obliku braka željeli „ prijateljstvo, porodičan život, društveni status, poštovanje i ekonomsku podršku.”

Kada je nastupio moderni brak, želja za ovim stvarima nije nestala. No, našem popisu dodali smo još jedan zahtjev, tvrdi Perel.

Sada želimo da taj neko bude naš najbolji prijatelj, neko pouzdan, a pritom i strastveni ljubavnik. To je taj novi model,” rekla je Esther.

Ovakvi, pretjerani zahtjevi mogu imati ozbiljne – i ne uvijek pozitivne – posljedice za naš ljubavni. No, ne samo za ljubavni, nego i seksualni život.

Pomjerili smo se sa modela seksualne dužnosti u romantičnom angažmanu do seksualnog zadovoljstva i seksualne povezanosti, u kome je želja glavna, ne moramo više da imamo seks jer je dio bračne dužnosti. Radimo to jer nam se tako prohtjelo, jer osjećamo to, a u isto vrijeme i brinemo jedno za drugo. Postoji mnogo uslova koji treba da budu ispunjeni“, objasnila je terapeutkinja.

Onda kada očekujete od vašeg partnera da ispuni sve vaše potrebe kao ljudskog bića, pravite više mjesta razočarenju.

Rješenje nije da se vraćamo unazad tradicionalnom modelu braka, već da budemo svjesni da tražimo mnogo toga od našeg partnera – a vrlo vjerovatno, i on od nas.

Kako neki stručnjaci sugerišu, možda neke od svojih ličnih ispunjenja treba potražiti izvan braka – među prijateljima ili u nekom hobiju, pa i poslu. Također, razgovarajte sa partnerom. Recite mu koliko ste zahvalni za ono što imate, i spomenite što biste možda u budućnosti voljeli da poboljšate.

Brak nikada neće biti savršen, međutim kada postanete svjesni stvari koje se kriju iza nekih pitanja, to možda bude prvi korak u rješavanju problema.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik