FARMER OTKRIO FOSILE NAJSTARIJE VRSTE TIRANOSAURA, HARAO PRIJE 79,5 MILIJUNA GODINA!

Kralj dinosaura Tiranosaur rex, više nije najstarija vrsta dinosaura za koju znamo! Predator koji je nedavno pronađen vladao je Sjevernom Amerikom nešto prije, u kasnom dobu Krede.

Fragmenti fosila lobanje koji su pripadali do sada nepoznatoj vrsti tiranosaura pronađeni su u južnoj Alberti u Kanadi, a pronašao ih je farmer i paleontolog John De Groot.

Iz Kraljevskog muzeja Tyrrell u Alberti, gdje će fosili uskoro biti izloženi, doznajemo da je Thanatotheristes degrootoruma, kojeg je John pronašao, prije 79,5 milijuna godina vladao današnjem Sjevernom Amerikom.

Ovo je prva nova vrsta tiranosaura pronađena u  Kanadi u posljednih 50 godina te jedna od jedna od najstarijih vrsta tiranosaura pronađenih u Sjevernoj Americi. Istraživači vjeruju da je Thanatotheristes degrootorum živio oko 2,5 miliiona godina prije Tiranosaura rexa.

Bio je sposoban izrasti i do 30 stopa tj. devet metara dužine, a težio je više od dvije tone. Za razliku od njega, Tiranosaur rex je mogao dostići oko 12 metara dužine.

Naziv ovog dinosaura potječe od riječi  “Thanatos” – grčki bog smrti i “teriste” – onaj koji žanje, a drugi dio imena dodjeljen je u čast De Groota koji je pronašao fosile.

Jedinstvene osobine fosila pomogle su istraživačima da shvate kako je riječ o posebnoj vrsti.

Thanatotheristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaura po brojnim karakteristikama lobanje, ali najistaknutije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice“, rekao je vodeći autor studije Jared Voris.

Tokom godina je otkriveno mnoštvo fosila dinosaura u Kanadi, posebice u Alberti, a ovaj zadnji fosil pripada porodici Daspletosaura.

Daspletosaur je posljednje otkriće fosila tiranosaura u Kanadi koje je pronađeno 1970. godine. Pomoću njega, istraživači su utvrdili da su širom Sjeverne Amerike živjele različite grupe tiranosaura.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

No results found

Izbornik