PAPA ŠOKIRAN. TUŽITELJ ARGENTINE TRAŽI MU PRIJATELJA BISKUPA

10/20 VATIKAN Kad jaganjci progovore

Jedan u nizu skandala nakon sammita je istraga nad Papinim prijateljom. Otkriva se da argentinske vlasti istražuju Papinog prijatelja kojeg je osobno Papa poveo sa sobom u Vatikan i dao mu moćnu povjerljivu poziciju.On je nadbiskup Gustavo Zanchetta. Optužen je u Argentini za zlostavljanje a argentinski mediji optužuju Papu da ga je štitio i da je primao emailove, što je Papa negirao i zatražio njegovu ostavku te da se očituje Argentinskim vlastima. Vatikan i argentinska policija istražuju slučaj argentinskog biskupa koji je također optužen za seksualno zlostavljanje sjemeništaraca i prikrivanje zlostavljanja, Gustavo Zanchetta (54), savjetnik ureda financijske uprave Vatikana.

Upravljao je sa više od 5000 nekretnina u vlasništvu Vatikana, a kada je stigla obavijest iz Argentine o istrazi kao i medijski cirkus, Papa je također pokrenuo istragu. Optužbe ukazuju na vrijeme kada je bio biskup u Oranu (Argentini). Vatikan je obavijestio da je pokrenuo preliminarnu istragu protiv argentinskog biskupa Gustava Zanchette zbog seksualnog zlostavljanja sjemeništaraca i drugog neprimjerenog ponašanja. Optužili su ga njegovi prijatelji gotovo godinu dana nakon što ga je papa Franjo imenovao savjetnikom ureda financijske uprave Vatikana, Papa je odmah prihvatio istragu. Papinski glasnogovornik Alessandro Gisotti napomenuo je kako Zanchetta neće raditi dok se situacija ne razjasni. Žrtve su maloljetne osobe koje su napustile sjemenište i ne žele znati više ništa o Crkvi. Odlazak Zanchette iz Orana bio je neočekivan i nije slijedio uobičajene korake već se branio da ima zdravstvenih problema, ali bez davanja više detalja. Zanchetta je vodio Oran, konzervativnu biskupiju sjeverne Argentine, u blizini granice s Bolivijom. Papa je imao veliko povjerenje u njega.

Biskup Gustavo Zanchetta službeno je 06.06.2019. optužen za seksualno zlostavljanje dvoje sjemeništaraca pred sudom u Argentini. Biskupu je zabranjeno napuštati zemlju. Biskup je stigao u Argentinu ranije, budući da je bio u Rimu i Španjolskoj. Vatikansko suđenje protiv Zanchette je također u tijeku. Zanchetta, emeritus biskupa Orána u Argentini, prvi je put optužen za seksualno neprikladno ponašanje u 2015. Biskup je tvrdio da je njegov telefon i računalo hakirano i da su optužbe motivirane od strane ljudi koji nisu podržavali papu Franju. Zanchetta i papa Franjo su godinama bliski, a jedna od prvih papinih dužnosti bio je da ga imenuje za biskupa. Zanchetta se suočava sa tri do deset godina zatvora. Na ovom sudu je već stradalo nekoliko svećenika pedofila.

Suđenje Zancheti je počelo 08.08. pred sudskim vijećem suca Cluadia Parisija u Oranu, Salta, sjeverna Argentina. Dvojica mladića koji su optužili biskupa bili su u sjemeništu i iznose kako su bezuspješno tražili pravdu za sexualno zlostavljanje. Oranova tužiteljica, María Soledad Filtrín, zatražila je javno suđenje protiv biskupa. Filtrín je rekla da je oko 20 bivših sjemeništaraca svjedočilo o tom slučaju, a svaki od njih je ključan jer “ilustriraju kontekst i odnos sjemeništara sa Zanchettom.”, “Oni su očevici i čuli su stvari, što znači da mogu posvjedočiti ono što tvrde oni koji ga optužuju”, rekla je. “Vrlo je teško verbalizirati ove situacije, strah koji su imali od biskupa, njihovu nesposobnost da se obrane, osjećali su se ucjenjeno da ne izgube mjesto u sjemeništu. Ciljao je djecu koja potječu iz problematičnih obitelji” Međutim, stvari su eskalirale kada ih je biskup počeo neprimjereno dirati i kao što je poznato javnosti, poljubio ih u vrat, zahtijevao masažu i noću sjedio u svojim krevetima. „Iskoristio je status moćnika, svi su imali duboki strah i poštovanje prema biskupu posebno jer se pozivao na to da je „Papin prijatelj”i time demonstrirao pred sjemeništarcima.”

Originalne optužbe protiv Zanchette pojavile su se 2015. Oni su uključivali neprimjereno seksualno ponašanje, uključujući izvještaj biskupijske tajnice koja je rekla da je pronašla golišave slike biskupa na njegovom telefonu, kao i video snimke u kojima su mladići imali seks. Drugo izvješće je 2016. godine poslano vatikanskom veleposlaniku /nunciju u Argentini, a godinu dana kasnije Franjo je zatražio treće izvješće, opet preko nuncija. Ubrzo nakon toga prihvatio je biskupovu ostavku. Nakon odlaska sa prvog ročišta suda Zanchetta otišao je sa osmjehom na licu, odbio je odgovarati na pitanja medija.

NAJVEĆA PEDOFILSKA AFERA ARGENTINE, GLUHONJEMU DJECU GRUPNO MUČILI I SILOVALI. SVI SVEĆENICI IDU U ZATVOR. NEKI VEĆ OSUĐENI. PAPU MEDIJI NAPADAJU DA JE ZNAO ZA ZVJERSTVA.

Ugledni svećenici i dušobrižnici voditelji doma za gluhonjeme don Nicola Corradi (u kolicima) i don Horacio Corbacho osuđeni su na 42 i 45 godine zatvora, dok je bivši vrtlar Armando Gomez dobio 18 godina.

Policija je koordiniranom akcijom upala u centar za gluhonijemu djecu kojoj je bratska zajednica u i Italiji. Argentinski tužitelj Fabricio Sidoti koji istražuje sexualno nasilje počinjeno u argentinskim uredima Instituta „Mala Božja kučica“ u Argentini i „Institutu Antonio Provolo“u Veroni koje se dogodilo 2007. godine organizirao je istragu 2016. Povezani su počinitelji talijanski i argentinski svećenici i dva doma, jedan u Italiji drugi u Argentini. Nakon što je jedan svjedok iznio što se događalo, i spomenuo šest mogućih žrtvi, utvrdilo se da je dom bio pokriće za silovanja i mučenja a 67 žrtvi je potpisalo prijave da su bili zlostavljani kao i prelat sa 11 godina koji je mučen i analno silovan. Mnogi su isto potvrdili ali nisu potpisali prijave. Tužilaštvo je odmah dalo uhititi 2016. i pritvoriti pet zlostavljača. Uhićeni su i procesuirani: Don Nicolás Corradi (83) i nuncij monsinjor Horacio Gorbacho (55). Ostali su pomoćnici José Luis Ojeda, Jorge Bordón i Armando Gómez. Don Nicolasa su u invalidskim kolicima vezali prilikom dovođenja na sud.

U Veroni talijanska policija nije bila tako zainteresirana kao u Argentini a dvadesetak žrtvi instituta tereti uhićenog i svećenika don Nicolása Corradia koji je dolijao Argentinskom sudu. Žrtve u Italiji su bile zaplašivane, tako su napisale da je Vatikan za zlostavljača znao od 2009. godine. Tužiteljica u Veroni Angela Barbaglio je otkrila sa policijom da je sadašnji nadbiskup Giusepe Zenti krivotvorio iskaze i uništavao dokaze kako bi oslobodio svećenike. Nakon što mu je tužiteljica pokazala dokument u kojima on žrtve naziva lažljivcima a svećenike obavezuje da šute, pitala ga je jeli spreman za zatvor jer ga sada odrasli terete i da nisu htjeli saslušati sve žrtve u Italiji. Nadbiskup je ponudio ispriku ali tužiteljica je rekla da isprike su nešto sasvim drugo od kazni i da treba temeljito provesti istragu. Papa Franjo je sigurno prema iskazima žrtvi znao da Corradi kao zlostavljač živi u Argentini i to su mu pisali 2014 prije velike akcije uhićenja, kada su svi dobili „sindrom zaborava“, no kada je Vatikan shvatio da policije upadaju u biskupije i javno ga prozivaju udruge prekinuo se muk.

Dana 04.08.2019. počinje spektakularni proces protiv pedofila u zemlji Pape Franje. Iz zatvora u lisičinama u veliku sudnicu se dovodi svećenika Nicole Corradija (83) i Horacia Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Prema optužnici, djecu su seksualno zlostavljali u zavodu za gluhonijeme Provolo u gradu Mendozi podno Anda, oko 1000 kilometara zapadno od Buenos Airesa. Svjedočenja najmanje 20-ak žrtva biti će ključna u procesu a tužitelj je izrekao već da očekuje minimalno 50 godina zatvora za zlostavljače. Neke žrtve su istupile i javno sa imenima što je poprimilo dodatan šok u Argentini.

PRESUDA: Voditelji doma za gluhonjeme don Nicola Corradi i don Horacio Corbacho osuđeni su na 42 i 45 godine zatvora, dok je bivši vrtlar Armando Gomez dobio 18 godina. Presuda koju su čitali suci Carlos Diaz, Mauricio Juan i Anibal Crivelli javno se prenosila u Argentini. Na presude se nije moguće žaliti.

U sklopu ove velike hajke, mnogi svećenici su priznali djela mnogi negirali. 2018. svećenik Jorge Bordon (50), osuđen je na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih svećenika. Gluhonijemi Ezequiel Villalonga (18) više ne vjeruje u Crkvu nakon što je proveo godine u institutu Provolo u Mendozi, gdje su on i njegovi prijatelji bili žrtve svećenika pedofila. Tek kada je odrastao Ezequiel je naučilo znakovni jezik jer mu specijalizirana katolička ustanova u podnožju Anda nije omogućila da ga nauči. Imao je sedam mjeseci kada je njegova majka shvatila da je gluh. Od 4. do 16. godine boravio je u institutu Provolo i samo vikendima dolazio doma. “Život tamo je bio strašan. Nismo ništa učili, nismo međusobno komunicirali, nismo poznavali znakovni jezik. Pisali smo ono što nismo razumjeli, pitali jedni druge, ali nitko ništa nije razumio. Mislim da je sve u Crkvi lažno. Sve što nam daju da čitamo, recitiramo, način na koji nam govore da se moramo ponašati. Oni su lažovi i demoni.”, iznio je pomoću znakovnog jezika u sjedištu nevladine organizacije Xumek koja mu je osigurala odvjetnika. Nažalost nisu jedini, postojala je grupa pedofila koja je silovala dječake i grupa pedofila koja je silovala samo djevojčice.

Njegovo i svjedočenja 20 drugih žrtva bit će ključno u procesu protiv svećenika Nicole Corradija (83) i Horacia Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Ezequiel je rekao da želi da Corbacho, Corradi i Gomez dobiju zaslužene kazne. Spremačica Paola Gonzalez je majka Milagros (16), koja je bila zlostavljana u tom besplatnom institutu, koji je prije skandala uživao veliki ugled. Čim su objavljena prva svjedočenja žrtava, pitala je svoju kćer o zlostavljanjima i ona joj je gestama pokazala što su joj radili. Skromna žena govori da je “svoju bol pretvorila u borbu” i dodala da je “otvaranje procesa velika pobjeda”. Pomoćni biskup La Plate monsignor Alberto Bochatey, kojeg je sredinom 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da “ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve i da treba oprostiti“

ČASNA KUMIKO NAVODNO JE PROGOVORILA

Časna sestra iz Japana Kosaka Kumiko (42) uhićena je zbog pomaganja svećenicima pedofilima u Argentini. Slučaj protiv sestre Kumiko počeo se graditi kada ju je jedna bivša učenica optužila da ju je časna sestra tjerala da nosi pelene kako bi prikrila krvarenje koje je nastupilo nakon što ju je silovao svećenik Horacio Corbacho. Kumiko se kune u nevinost no u zatvoru čeka svoj početak suđenja.

Međunarodni aktivisti traže da se papa vrati u Argentinu i osigura “nultu toleranciju” protiv pedofilije koje nije mali broj. Argentinska skupina Church Without Abuses i globalne organizacije Ending Clergy Abuse i BishopAccountability.org pozvali su Franju da se vrati u domovinu Argentinu, koju nije posjetio otkako je postao papa 2013., kako bi osigurao da Katolička crkva kazni zločine i ne štiti počinitelje. “Ako Papa ne može okončati zlostavljanja i zataškavanja u Argentini, on to neće moći učiniti nigdje drugdje. To je mjesto gdje on ima više moći, utjecaja, simbolički je najvažnija zemlja u borbi protiv zlostavljanja u svijetu. I zna mnogo.“, izjavio je za The Associated Press Peter Isely, suosnivač Ending Clergy Abuse. Benediktinski svećenik Argentine Guillermo Jaime Cabalín (57) optužen za zlostavljanje žene 1995. pronađen je mrtav u Čileu nakon tri dana pretraživanja. Našli su ga u provaliji.

Argentinski postupci nisu gotovi za Argentinsko sudstvo postupci traju posebno slučaj moćnika iz Vatikana Zachete koji je izdao povjerenje Pape.

Istražni tim Imperij

Tagovi:

Povezani članci:

Izbornik