OVO SU ZNAKOVI DA PIJETE PREVIŠE KAVE!

Većina ljudi svoj dan započinje šoljicom kave. Ovaj ukusni napitak ima brojne prednosti a najveća je ona što može pomoći da se razbudite i osjećate svježe tokom dana. Međutim, previše kave može izazvati neke zdravstvene tegobe stoga bi bilo dobro da obratite pažnju na to koliko je unosite.

Osjećate se tjeskobu

Razmišljanje o nadolazećim događajima i obavezama može potaknuti želju da popijete jednu relaksirajuću šoljicu kave. No, Nacionalni institut za mentalno zdravlje preporučio je ljudima koji pate od anksioznosti da izbjegavaju kofein. Naime, previše kafe može pogoršati učinke anksioznosti. U sprovedenim istraživanjima, 25 muškaraca je dobilo umjerenu dozu kofeina prije stresnog zadatka. Muškarci koji su pili kafu imali su povišen krvni pritisak i hormone stresa.

Bolovi u trbuhu

Bol u trbuhu možete povezati s pokvarenom hranom ili PMS grčevima, ali možda je uzrok ovih bolova upravo vaš omiljeni napitak. 2017. godine, europski istraživači otkrili su da određeni spojevi u kavi potiču izlučivanje želučane kiseline. Neki lijekovi mogu kratkotrajno neutralizirati kiselinu, ali ako sumnjate da vas želudac boli od kave, razmislite o svom svakodnevnom unosu ovog napitka.

Srce vam ubrzano lupa

Osjećaj da vam srce ubrzano lupa ili preskače nije nimalo ugodan. No, i to može biti uzrokovano konzumiranjem previše kave, kofeina, nikotina, pa čak i alkohola. U nekim slučajevima može doći i do vrtoglavice i nesvjestice zbog prebrzog lupanja srca. Prema istraživanjima iz 2018 godine, 94% doktora preporučuje pacijentima koji doživljavaju ubrzano kucanje srca da potpuno prestanu konzumirati kofein.

Dijareja

Konzumiranje više od dvije ili tri šoljice kave može izazvati brojne stomačne probleme, a najčešće je to dijareja tj. proljev. Ako se dešava da često imate dijareju, pokušajte neko vrijeme smanjiti unos kave. Postepeno povlačite kofein iz ishrane, kako biste shvatili da li je ovo uzrok vaših problema.

Ne možete spavati

Nesanica može biti prepoznatljiv znak konzumiranja previše kave. Čak i ako ste sigurni da kava nema nikakvog utjecaja na vas, ona može poremetiti vaš ciklus spavanja. Kava u vašem tijelu ostaje nekoliko sati, a kofein se može zadržati još duže. Na ta način može doći do nesanice. Kako biste riješili ovaj problem, neka vaša posljednja šoljica kave bude najkasnije do podne.

Česta glavobolja

Umjerena količina kofeina može ublažiti glavobolju, te se kofein često može naći kao sastojak mnogih lijekova protiv glavobolje. Međutim, ako dugotrajno pijete više kafe, možete doživljavati povlačenje kofeina iz organizma. Simptomi uključuju glavobolju i umor.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik