ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: KORALJNI GREBENI MOGLI BI ISČEZNUTI DO 2100. GODINE!

Najnovije studije istraživača sa Havaja, pokazale su da bi globalno zagrijavanje i kiselost oceana mogli uništiti sve koraljne grebene do 2100. godine.

Biogeografkinja Renee Setter sa Univerziteta na Havajima, na sastanku u Kaliforniji predstavila je svoj rad u kojem je skupa s timom ispitivala koje su lokacije sa pogodnim klimatskim uvjetima za opstanak koralja.

Misija čišćenja plaža je sjajna, kao i stalna borba protiv zagađenja – s tim naporima moramo nastaviti“, rekla je Setter. “No, najveći problem ipak su klimatske promjene. Tu borbu moramo pokrenuti ukoliko mislimo zaštititi koralje“, dodala je.

Zagrijavanje oceana uzrokovano je povećanjem gasova u atmosferi, kao što je CO2. Prekomjerne doze CO2 apsorbiraju se i u more, što ga čini kiselijim i ima štetne posljedice za morski život.

Prilikom zagrijavanja temperature, iz koralja koji su izloženi toploti, oslobađaju se alge koje žive unutar njih i predstavljaju 90% energije koralja. Gubljenjem algi, koralji gube i svoju živopisnu boju te postaju bijeli – izbjeljeni.

Izbjeljeni koralji imaju veći rizik od smrti, a ovaj slučaj 2016. godine uništio je oko 30% Velikog koraljnog grebena.

Da bi preživjeli izbjeljivanje, koralji moraju što prije doći do hranjivih materija, no ako se to ne desi, studije pokazuju da im slijedi smrt u narednih nekoliko dana.

Setter i njen tim simulirali su uvjete okoliša oceana poput temperature mora, energije valova, kiselosti vode, zagađenja i prekomjernog ribolova u područjima gdje postoje koralji.

Otkrili su da većina dijelova oceana gdje danas postoje koraljni grebeni neće biti pogodno stanište za koralje. Nekoliko lokaliteta koji bi mogli biti pogodni uključuju dio Kalifornije te dio Crvenog mora istočno od Afrike.

Tim je rekao kako njihova otkrića “mogu pružiti potrebne izmjene u postupcima restauracije”  te da će pokrenuti akcije smanjenja CO2 kako bi pokušali spriječiti gubitak koraljnih grebena.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik