GDJE MOŽETE POPITI NAJJEFTINIJE VINO U EVROPI

Ukoliko ste razmišljali o tome gdje otići na zimovanje, a uz to ste ljubitelji vina, onda će vam ovaj tekst pomoći u donošenju odluke.
Kada pomislimo na izvrsno, ukusno i pristupačno vino, u startu pomislimo na Španjolsku, Francusku ili možda čak i Portugal. Međutim, otkrivena je najjeftinija boca vina u Evropi i to definitivno ne tamo gdje očekujete. Gastronomi i somelijeri su došli do zaključka da najjeftinije vino zapravo možete pronaći u Budimpešti, u Mađarskoj.

Glavni grad Mađarske je na vrhu liste u pogledu pristupačnosti prehrambenih proizvoda s prosječnim troškovima od 48 funti (56 eura) za tri obroka za dvije osobe tokom dva dana. Budimpešta je pobijedila konkurenciju iz Praga, gdje je prosječna cijena obroka za isti period bila oko 64 funte (74 eura), dok je Atina treća sa 76 funti (88 eura).

No, vratimo se vinu. Istraživanje je pokazalo da je najjeftinija boca vina u Evropi bila u Budimpešti i mogla se nabaviti za četiri funte (4,67 eura). Prag i Berlin našli su se na drugom mjestu s bocom stolnog vina u iznosu od pet funti (5,84 eura), dok su najskuplje na listi bile one u Parizu i Atini.

Budimpešta je također na drugom mjestu po najjeftinijem pivu u Evropi koje će vas koštati dvije funte (2,34 eura). U isto vrijeme, ljubitelji kafe rado će vam potvrditi da su cijene u većini evropskih gradova, osim Pariza, približno iste, piše Evwoke.

Pripremio: H.B. Foto:Instagram
Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik