MUČI VAS PROBAVA? KOKOSOVO ULJE JE RJEŠENJE!

Pored brojnih prednosti koje ima, ovo čudesno ulje može imati i efekat laksativa. Smatra se da kokosovo ulje potiče metabolizam i pomaže hrani da brže i lakše prolazi kroz crijeva.

Puno zdravstvenih dokaza ukazalo je na to da kokosovo ulje pozitivno djeluje na čovjekovo zdravlje.

Ono je veći izvor velikog broja zasićenih masnih kiselina, od svih drugih prehrambenih ulja.

Tri masne kiseline – laurinska, miristinska i palmitinska imaju izuzetno djelovanje na probavu, tačnije poremećaje probave. Zbog velikog udjela lauronske masne kiseline – kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Prilikom kupovine ovog ulja, pažljivo pročitajte šta piše na deklaraciji jer postoje različiti načini proizvodnje od kojih neke uništavaju sastojke važne za zdravlje, važno je da na posudi piše da je ulje organsko hladno prešano (nerafinirano), koje ima miris po kokosu, kao što ima i okus kokosa.

Gut Health Project preporučuje konzumiranje jedne kašike kokosovog ulja uz obrok svakog dana.

Ulje u čvrstom stanju možete takvo staviti u usta puštajući da se lagano rastopi, te ga onda progutati, a možete sačekati da se otopi, te ga potom konzumirati kao sirup (1 žlica).

Također, kokosovo ulje možete korisitit umjesto drugih ulja pri pripremanju hrane, dodavati ga kavi ili čaju za bolji okus. Možete ga koristiti i u žitaricama ili jogurtu, kao dodatak napicima, a idealno je i za peći kokice na njemu.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik