4 NAČINA KAKO VJEŽBANJEM MOŽETE POBOLJŠATI RAD SRCA!

Danas ljudi uglavnom odlaze u teretanu da bi imali lijepo i zategnuto tijelo. Moramo se složiti, to je super motiv koji nas pokreće i tjera da istrajemo.

No, postoji još jedna stvar koja je usko povezana sa vježbanjem i zdravom ishranom, a to je zdravlje. Uglavnom nam nije glavni motiv za trening, ali činjenica je da ćemo aktivnim načinom života i kvalitetnom ishranom održavati ono što je svima nama sigurno najbitnije.

Kardiovaskularni problemi su vrlo često povezani sa neaktivnim načinom života i lošom ishranom. Najčešći simptomi su povišena težina tela, povećan krvni tlak, povišen kolesterol i trigliceridi, te brzo zamaranje. Kada se zbog navedenih problema obratite liječniku, uz lijekove ćete dobiti savjet da morate početi sa umjerenim fizičkim aktivnostima.

Evo kako sve trening utiče na pomenute probleme:

  • Problem sa prekomjernim kilogramima ćete najbrže i najefikasnije riješiti adekvatnim treningom i reduciranom ishranom, vodeći računa o trenutnom zdravstvenom stanju. Kombinacija vježbi i aerobik su pravi izbor.
  • Povećan krvni tlak je usko povezan sa povišenom tjelesnom masom i fizičkom neaktivnošću. Preporuka je praktikovanje umjerene aerobne fizičke aktivnosti u trajanju od 30 minuta dnevno.
  • Povišen kolesterol i trigliceridi su problemi koje najefikasnije rješavate adekvatnom ishranom i aerobnim treningom. Morate voditi računa o stanju vaših krvnih sudova i u odnosu na to dozirati opterećenje. Lagana šetnja je siguran izbor.
  • Brzo zamaranje je direktno povezano sa neaktivnim načinom života. Neka fizička aktivnost postane vaša redovna dnevna navika i penjanje na šesti kat više neće biti problem.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik