NAJPOZNATIJI I NAJVEĆI SVJETSKI KARNEVALI

Polako nam se bliži karneval, pa ako ste ludi za zabavama pod maskama, evo nekih odredišta koje valja posjetiti. Svi već znate kako će se na ovom popisu naći Rio de Janeiro i Venecija, no svoje su mjesto našli i neki gradovi za koje niste znali da su čuveni po karnevalima. Među najboljima našao se i jedan naš grad.

Rio de Jeneiro

Najpoznatijii najveći karneval na svijetu održava se svake godine u Rio de Janeiru. Riječ je o jednom od najvažnijih događaja za brazilsku kulturu, a karneval započne točno 40 dana prije Uskrsa. Na ulice tada izlazi nekoliko milijuna ljudi, pleše se samba, a zabava traje po cijelom gradu. Svakako, jedno od stvari koju valja staviti na “bucket list“.

Venecija

Karneval u pravilu donosi slavlje u svim talijanskim gradovima, ali daleko najpoznatiji onaj je venecijanski. Ako ste ikad htjeli biti netko drugi, ovdje vam je šansa da date sve od sebe, s obzirom na to da su maske zbilja spektakularne. Karneval započinje dvije subote prije čiste srijede i završava na veliki četvrtak, a za vrijeme trajanja možete guštati u raznim koncertima i paradama koje su potpuno besplatne za posjetitelje.

Port of Spain

Glavni grad države Trinidad i Tobago nadaleko je čuven po svojim karnevalskim običajima. Ovo je najveći karneval na Karibima, a u njemu se često isprepliću proslave “robova” s katoličkim običajima. Lokalci radosno plešu ulicama, a ovdje ćete moći isprobati i hranu kakve nema nigdje na zapadnoj hemisferi.

New Orleans

Grad nije samo poznat kao kolijevka jazz glazbe, već kao i mjesto gdje se održava vjerojatno najbolji karneval nakon Rija i Venecije, Mardi Gras. Ovdje su maske možda i najluđe, a svake se godine za vrijeme karnevala u grad slije rijeka turista. Priključite se paradi i uživajte!

Mazaltan

Najveći karneval u Meksiku i treći najveći na svijetu odvija se u Mazatlanu. Ovaj karneval zapravo je miks svega; mariachija, fieste, kršćanske tradicije… Vatrometi, parade i glazba uživo su ovdje svakodnevica, pa ako ste ljubitelj svega nabrojanog, samo naprijed.

Rijeka

Da, da, imamo i mi karneval s kojim se valja pohvaliti, onaj u Rijeci! Za vrijeme njegova održavanja grad gori, a kako i ne bi kad na njemu sudjeluju brojne maškare iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Vrhunac je povorke centrom grada, a gotovo zaštitni znak su zvončari.

Pripremio: H.B. Foto: Instagram/YouTube

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik