NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA OTKRILA ZANIMLJIVE ČINJENICE O PLANETI NA KOJOJ ŽIVIMO!

Na Univerzitetu u Kopenhagenu, Centar za formiranje zvijezda i planeta sproveo je istraživanja koja su pokazala da se preteča naše planete formirala u roku od pet milijuna godina.

To je prema astronomskoj tabeli jako velika brzina formiranja.

Kada bi se Sunčev sistem star 4,6 milijardi godina, uporedio s 24 sata, to bi značilo da se Zemlja oblikovala za minutu i po.

Ova istraživanja dovela su do zaključka da teorija o nastanku Zemlje sudarom dva veća nebeska tijela u razdoblju dugom nekoliko desetaka milijuna godina (tačnije da je stvorena za 5 do 15 minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata), nije ispravna.

Ovo povlači novu alternativnu teoriju, a to je da se Zemlja formirala gomilanjem kozmičke prašine.

Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za cijeli solarni sistem, a govori i o tome kolika je vjerojatnost da se planeti oblikuju i na drugim mjestima u galaksiji“, izjavio je glavni autor istraživanja Martin Schiller.

Prema ovim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet milijuna godina, a istraživači procjenjuju da je tada kreirano i željezno jezgro Zemlje.

Zahvaljujući ovim otkrićima, istraživači su došli do zaključka da bi ovaj proces mogao biti zakon koji se odigrava i na drugim mjestima univerzuma.

Moguće je i da su se druge planete formirale brže nego što bi to bio slučaj da su nastali od sudara dva objekta.

Ova pretpostavka je potkrijepljena otkrićem mnogih egzoplaneta, planeta koje nisu u Sunčevom sistemu, a koji su astronomi otkrili od sredine devedesetih godina do danas.

Sada znamo da se planeti formiraju svuda i da imamo generički mehanizam koji kreira planetarne sustave. Kada budemo shvatili kako funkcionišu ovi mehanizmi u našem solarnom sistemu, možemo napraviti slične zaključke o drugim planetarnim sistemima. Ako je teorija o ranom kreiranju planeta zaista tačna, moguće je da se osnovni uvjeti za život mogu naći i na drugim mjestima u univerzumu“, rekao je profesor Martin Bizzarro, koautor istraživanja.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik