MASLAC OD KIKIRIKIJA: SPOJ UKUSNOG I ZDRAVOG

Maslac od kikirikija prepun je hranjivih tvari koje čuvaju zdravlje. U njemu se nalaze vitamin E, magenzijum, željezo i vitamin B6.

Prema istraživanjima, osobe koje konzumiraju orašaste plodove ili ovaj maslac, imaju manje šanse za srčanim oboljenjima ili dijabetisom tip2.

Kikiriki je bogat vlaknima korisnim za nesmetano funkcionisanje crijeva i probave. Odličan je za smanjivanje rizika od raka debelog crijeva te stvaranje žučnog kamenca.

Kalcijum i vitamin D iz kikirikija doprinose zdravlju kostiju i zuba, pa na ovaj način imate i manju šansu za osteoporozom tijekom kasnijih godina života.

A evo za što još možete iskorisititi njegove prednosti:

Smanjuje apetit i podstiče mršavljenje

Ko jede kikiriki i njegov maslac može se pohvaliti vitkijom linijom iako ne spada u dijetalne namirnice.Naime, kombinacija proteina i vlakana u kikirikiju smanjuje osjećaj gladi. Rezultati studije objavljene iz British Journal of Nutrition navode kako osobe koje ujutro jedu maslac od kikirikija nisu osjećale glad i do 12 sati nakon doručka.

Jača memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

Štiti srce

Kikirki je bogat nezasićenim mastima koje utiču na snižavanje nivoa lošeg kolesterola. Žene koje jedu najmanje pet kašika ove namirnice sedmično imaju 44% manje šanse da će doživjeti srčana oboljenja.

Za divnu kosu i kožu

Kikirki sadrži biotin, B vitamin koji kosu čini lijepom i gustom. Također, vitamin E hrani kožu te je brani od štetnih UV zraka.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik