12 ČUDESNIH DOKAZA DA SU NAM ŽIVOTINJE SLIČNIJE NEGO ŠTO TO MISLIMO!

Slonovi tuguju godinama za svojim voljenima

Slike mladunčeta slona koje tuguje za svojom mamom nakon što je uginula obišle su cijeli svijet. Prema istraživanjima, slonovi prolaze kroz ogroman stres i tugu kada izgube svog voljenog. U stanju su tugovati mjesecima, a ukoliko se nađu na mjestu gdje je uginuo neko za koga su povezani, često zastanu i šute po nekoliko minuta.

Čimpanze su vrlo suosjećajne, tvrde znanstvenici

Studije su pokazale da čimpanze mogu pokazati suosjećanje. U stanju su podijeliti i razumijeti tuđe emocije, a koliko, zavisi od čimpanze do čimpanze. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, nakon konflikta, čimpanze pružaju utjehu strani kojoj je to potrebno.

Miševi imaju na desetine facijalnih ekspresija

Miševi mogu izražavati emocije slično kao i ljudi – tvrdi znanstvenik sa McGill Univerziteta. Miš koji prolazi kroz bol ima nekoliko različitih facijalnih ekspresija. Također, mogu vizuelno priopćiti svoje osjećaje ali i prepoznati ih kod drugih.

Delfini mogu pričati u snu

Nekoliko delfina u francuskom vodenom parku Planete Sauvage, uhvaćeno je kako proizvode zvukom tijekom spavanja. Prema francuskim naučnicima, delfini „spašavaju“ zvukove koje su čuli tijekom dana, te ih reproduciraju u snu, u nekoj svojoj verziji pričanja u snu.

Golubovi se znaju ponašati iracionalno, baš kao i ljudi

Ispostavilo se da golubovi vole riskirati. Često biraju riskantinije opcije od onih sigurnih. Nakon studije sprovedene na Kentucky Univerzitetu, ove ptice ponekad pristaju na teže načine da bi došli do hrane, iako mogu izabrati puno lakše opcije – što dosta sliči ljudskom ponašanju.

Tijekom depresije, i mačke mogu dobiti koji kilogram

Jedan od razloga što su mačke dobile koji kilogram više može biti i stres, anksioznost ili tuga. Drastična promjena u tjelesnoj težini uglavnom je uvid u emocionalno stanje životinje. Stoga, ukoliko primjetite da se vaša ljubimica ugojila, možda je vrijeme da posjetite veterinara i provjerite njeno zdravstveno stanje.

Tamarini su velike pričalice

Tamarini zaista uživaju u ostvarivanju komunikacije. Časopis Zoo Biology napravio je studiju koja je dovela do zaključka da ovi slatki majmuni imaju vema razvijen sustav šaputanja, škljocanja i škriputanja te su vjerovatno jedine životinje s ovom osobinom kao kod ljudi.

Štakori mogu voziti automobile

Nakon sprovedenih istraživanja, istraživači sa Richmond Univerziteta otkrili su da su štakori sposobni voziti automobile, upravljati točkovima i kontrolirati pomjeranje. To znači da štakori imaju izvanredne mogućnosti da odjednom rade više stavki.

I krave prolaze kroz promjene raspoloženja

Što su starije, ponašanje krava sve se manje može predvidjeti. Znanstvenici tvrde da krave ponekad znaju provesti čitav dan u istraživanju okoline, upoznavanju objekata, ljudi, a nekad čitav dan provedu stojeći u jednom mjestu i to bez problema.

Psi uživaju u muzici

Činjenica da psi uživaju u muzici nije novost. Mnogi vlasnici pasa svjedočili su trenucima kada su njihovi psi pjevali i plesali uz muziku. Određene studije pokazale su da klasična muzika može smiriti i opustiti pse, a reggae i rock pomažu pri oslobađanju od stresa i smanjuju krvni tlak psa. Znanstvenici tvrde da je ritam ovih tipova muzike sličan psećim otkucajima srca, te da se zbog toga tako ponašaju.

Majmuni su velikodušni kao i ljudi

Primatologisti sa Yerkesa otkrili su novi dokaz da majmuni ne samo da surađuju u potrazi za hranom, nego i nesebično dijele ono što pronađu. Ponekad to možda učine zbog vlastite koristi, ali i zbog svoje dobre naravi i osjetljivosti na druge.

Kit beluga cijeni kulturu i svoje predke

Istraživanja su pokazala da su kitovi beluga veoma društveni te da poznavaju i cijene svoju kulturu. Iznimno su vezani za svoju obitelj i predke, a činjenica da mladunče ostaje uz porodicu i godinu dana nakon rođenja – pokazuje sličnost beluga s ljudima.

I.B., Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik