HRVATSKA ĆE BITI DOMAĆIN SVJETSKOG PRVENSTVA U RUKOMETU 2025. GODINE

Hrvatska je dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u rukometu 2025. godine, odlučeno je danas u Kairu. Hrvatska će prvenstvo najboljih rukometnih reprezentacija svijeta organizirati sa Danskom i Norveškom.

Upravni odbor IHF-a jednoglasno je potvrdio odluku, a ovo će biti drugi put u povijesti da Hrvatska organizira završnicu Svjetskog prvenstva. Prvi put Hrvatska je bila domaćin 2009. godine. Dva puta su organizirali Evropsko prvenstvo, 2000. i 2018. godine.

Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik s jedne strane, Kopenhagen i Herning s druge te Trondheim, Stavanger ili Dramen, odnosno Oslo s treće strane bit će domaćini takmičenja, objavio je Hrvatski rukometni savez.

Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog takmičenja, četiri grupe predtakmičenja odigrale bi se u Hrvatskoj, a po dvije u Danskoj i Norveškoj.

U drugom krugu takmičenja postoje četiri glavne grupe te President Kup. Hrvatska je i tu prošla najbolje jer je dobila dvije glavne grupe i President Kup, a Danska i Norveška po jednu.

Dva četvrtfinala i jedno polufinale igrat će se u Hrvatskoj. Dva četvrfinala i jedno polufinale igrat će se u Danskoj, dok će se preostale utakmice, kao i finale igrati u Norveškoj. Oslo će biti domaćin finalne utakmice.

Pripremio: H.B. Foto: Instagram

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik