ASTRONOMI ZABILJEŽILI DO SAD NAJJAČU EKSPLOZIJU U SVEMIRU NAKON VELIKOG PRASKA

Astronomi su zabilježili do sad rekordnu eksploziju koja se dogodila u svemiru, jaču i od velikog praska.

Eksplozija je pet puta snažnija od bilo koje druge koja se ranije dogodila, piše BBC.

Znanstvenici tvrde da je golemo oslobađanje energije nastalo iz ogromne crne rupe, udaljene 390 milijuna svjetlosnih godina od zemlje. Također, smatraju da je ova pojava iza sebe ostavila divovsku udubinu u galaksiji Ophiuchus.

Astronomi se već odavno bave galaksijom Ophiuchus zbog svog specifičnog zakrivljenog ruba za koji su smatrali da je takav zbog velikog broja odvojenih galaksija među kojima struje vrući plinovi i tamna materija.

Sada, smatraju da bi razlog tome mogla biti golema šupljina unutar plinova koji se nalaze u tom galaktičkom skupu, jer je udubina velika toliko da bi u nju moglo stati naših 15 galaksija.

Ovu teoriju potvrdili su podaci zabilježeni teleskopima Murchison Widefield Array (MWA) u Australiji i Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) u Indiji.

Nekako, ova je eksplozija slična načinu na koji je erupcija vulkana Mount St. Helens godine 1980. otrgnula vrh planine“, kazala je Simona Giacintucci iz Pomorskoga istraživačkog laboratorija u Washingtonu i glavna autorica studije.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik