MRKVA: POKLON PRIRODE ZA MNOGE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Mrkva se prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj prije 2500 godina, a Hipokrat je koristio i u svojim receptima.

Sadrži mnogo korisnih supstanci, poput vitamina A, B i C, beta karotena, željeza, kalcija, kalija, natrija, a koristila se kao lijek protiv tuberkuloze, bronhitisa i upale pluća.

Mrkvu odavno povezuju s dobrim vidom, a veoma je efikasna za crijeva, liječi crijevne infekcije, zatvor i dijareju te ublažava nadutost. Djeluje kao diuretik pa smanjuje zadržavanje tekućine i umiruje cistitis.

Mrkva je korisna i kao lijek za krvotok, štiti od arterijskih i srčanih bolesti, ali povećava i količinu hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Ko pojede dvije do tri mrkve na dan, može sniziti kolesterol i preko 10%.

Protuupalna svojstva

Možda vam je čak ovo dovoljan razlog da odma pojedete svježu mrkvu. Osim protuupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove, a jeli je sirovu ili kuhanu – svejedno je.

Štiti od nastanka karcinoma

Istraživanja objavljena u Archives of Internal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, koji djeluju kao antioksidanti i štite od nastanka karcinoma. Vitamini iz mrkve poznati su po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pomažu organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Zaustavlja makularnu degeneraciju

Makularna degeneracija je učestala očna bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena snižava vjerovatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40%.

Mrkvom protiv bora

Beta-karoten koji je odgovoran za narančasti pigment  mrkve, balansira pH vrijednost kože. Pomaže joj u borbi protiv suhoće, te potiče regeneraciju stanica. Rezultat je nježna i glatka koža.

Štiti zdravlje jetre

Ovo ukusno povrće može zaštititi jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u mrkvi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Također, mrkva smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomažu u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem smanjuje se i rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

Štiti od moždanog udara

Sudeći prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s Harvarda, osobe koje redovno jedu mrkvu imaju za čak 68% manji rizik od moždanog udara.

Reguliše nivo šećera u krvi

Mrkva je bogata šećerom, ali je ipak zdrav izbor za osobe koje boluju od dijabetesa. Prirodni šećer u mrkvi lako se prerađuje, a karotenoidi iz nje pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik