HORSETAIL: FASCINANTNI VATRENI VODOPAD KOJI ODUZIMA DAH!

Početkom svake godine, u veljači, na tisuće posjetilaca okupi se u američkom nacionalnom parku Yosemite, kako bi svjedočili događaju koji oduzima dah!

Nacionalni park Yosemite nalazi se u Kaliforniji, u planinama Siera Nevade, i jedan je od najposjećenijih tamošnjih parkova.

Razlog tome je što je on zapravo dom neobičnom prirodnom fenomenu naziva „Horsetail“ (eng. konjski rep).

Riječ je o vatrenom vodopadu koji se javlja samo povremeno, onda kada pada kiša ili se topi snijeg na granitnoj stijeni El Capitano visokoj kilometar.

Vodopad teče s visine od nekih 619 metara, a svake godine sredinom veljače, sunčeve zrake padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarko crvenkastu boju, što stvara iluziju vatre, odnosno tekuće lave.

Ovaj prirodni fenomen traje približno dvije sedmice.

Godinama su posjetitelji okušavali sreću kako bi se našli na pravom mjestu i u pravo vrijeme i vidjeli ovu fascinantnu pojavu. Zatim se fotograf i inžinjer Aaron Meyers dosjetio da uz pomoć kompjuterskog programa izmjeri ugao pod kojim Sunce sija.

Uspio je predvidjeti da je oko 22. veljače najbolje vrijeme za posmatranje vodopada.

Prethodne godine, jednog dana park je posjetilo čak 2.000 ljudi u nadi da će vidjeti ovaj prirodni fenomen.

Služba nacionalnog parka odlučila je ograničiti pristup ove godine kako bi koliko – toliko zaštitili životnu okolinu, uključujući lokalnu vegetaciju i rijeku Mersed koja teče parkom.

Na njihovoj internet stranici navodi se da su posjetitelji prošle godine za sobom ostavili smeće, a i da je nedostatak javnog toaleta prouzrokovao nepovoljne sanitarne uslove.

I.B., Instagram

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik