OVO SU PREMA ZNANSTVENICIMA 4 TAJNE ISTINSKE SREĆE!

Sreća je nešto čemu svi u životu težimo. Većina misli da je ona krajnji cilj u životu, no ispada da je sreća sam put i proces ka tom cilju.

Znanstvenici tvrde da je sve ono što mislimo da znamo o sreći pogrešno.  Da je tražimo na krivim mjestima i krivo interpretiramo.

Prema znanstvenicima, mozak je taj koji trebamo „usrećiti“.

On je kontrolor svih aktivnosti, pomoću kojeg stvaramo misli i osjećaje, ali i pohranjujemo sjećanja. Ponekad, dešava se da sve to krene u krivom pravcu – da razvijamo loše misli i navike, ne prepoznavajući sreću.

Dobra vijest je da zapravo mi sami imamo najviše uticaja na našu sreću.

Studije su pokazale da 40% naše sreće ovisi od nas samih.

Alex Korb, neuroznantsvenik i autor knjige The Upward Spiral, podijelio je neke ideje kako da istreniramo naš mozak da čini ono što treba činiti.

Počnite izbjegavati ružne i beskorisne misli

Kada vidite da su vaše misli krenule u negativnom pravcu, probajte ih „isključiti“. Tačno je da su neke od njih istinite, ali pitanje je: da li su vam takve misli od koristi?

„Svi ćemo umrijeti jednog dana“, „Što ako dobijem rak?“, „Možda me partner vara“ i ostale negativne stvari o kojima razmišljamo sprečavaju nas da budemo sretni.

Većina misli da je sreća stvar novca, ljubavi ili uspjeha, ali istina je da sreću najviše određuju misli u našoj glavi jer njima posvećujemo najviše pozornosti.

Ne možemo odrediti kada će nam nešto pasti na pamet, ali možemo odrediti jesu li nam te misli korisne ili nas samo bespotrebno zamaraju i crpe našu sreću, a pridali smo im toliko pozornosti.

U knjizi The Upward Spiral piše: „Misli su ipak samo misli – šaputanje vašeg limbičkog sustava i neurona. Vi niste Vaš limbički sustav.„

Slušajte glazbu koja čini da se osjećate dobro

Zvuči jednostavno, a i efikasno je. Posebice ako slušate glazbu iz određenog vremena kada se sjećate da vam je bilo lijepo i da ste bili sretni.

Ukoliko ste najsretniji bili za vrijeme fakulteta, pustite glazbu koju ste tada slušali.

Automatski ćete poboljšati raspoloženje i osjećati se sretnije.

Jedan od najjačih efekata muzike je sposobnost da nas podsjeti na raspoloženje koje smo osjećali u trenutku dok smo slušali neku pjesmu. Za to je odgovoran hipokampus, koji je zadužen za memoriju i pohranjivanje informacija. Recimo da je fakultet bio najsretniji period u vašem životu. Ako počnete slušati glazbu koju ste tada slušali, možete se osjetiti ponovo povezanim sa tim trenucima, ali i kao da tu sreću opet proživljavate.„

Promijenite svoje aktivnosti

Ili radije – nađite sebi još aktivnosti.

Depresiju povezujemo sa letargijom, a sreću sa energijom, što je točno. No, to može biti i mač sa dvije oštrice.

Ako ste aktivni i zauzeti radeći nešto, automatski imate manju mogućnost da vas spopadaju negativne misli. A ako samo želite da vam glava dira jastuk, ne radeći ništa, imate vremena za razmišljanje, pa samim tim i za negativne, beskorisne misli.

Ova teorija otvara jedna od najučinkovitijih metoda za lječenje od depresije – kada se zaokupite poslom. Kada imate posla, vaše misli su usmjerene na korisne stvari koje isključuju negativne misli koje pridonose depresiji. Na ovaj način, mijenjate pristup u receptorima mozga za motivaciju, emocije, navike..

Omogućite si dovoljno sna

Vrijeme koje provedete spavajući itekako utječe na sreću. Ukoliko želite biti sretni, morate preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem, a to uključuje i dobar san.

Da bi poboljšali svoj san, u knjizi The Upward Spiral ima mnoštvo prijedloga.

Pobrinite se da kada se probudite, ali i tijekom dana u vašoj sobi bude velika količina svjetlosti. Navečer, što više budite u slabije osvjetljenom prostoru, dovoljno je neko prigušeno svjetlo. Ugodno mjesto za spavanje i mini-rituali prije nego odete u krevet pripremiti će vaš mozak da se dobro naspavate. Također, odlazak na spavanje svakoga dana  u isto vrijeme može poboljšati vaš san, kao i vođenje malog dnevnika zahvalnosti.” 

Zaključak:

Vi kontrolirate vaše misli, pa samim tim i vašu sreću. To je velika odgovornost, no nije nešto što se ne može izvesti.

Fokusirajte se na korisne i pozitivne misli, a one beskorisne pustite da odu.

I.B., Facebook

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik