7 NAČINA DA OJAČATE IMUNITET

Naš imunitet često je zatrpan poslom, braneći nas od mikroorganizama koji izazivaju bolesti. Zato, od ključne je važnosti da održavamo njegovo zdravlje. Kad imunitet oslabi podložniji je razvoju bolesti i infekcija, ali uz određene savjete možemo ga ojačati i vratiti u normalu.

Brinite o zdravlju svojih crijeva

Gastrointestinalni trakt čini veliki dio imunološkog sistema. Sluznica crijeva izlučuje antitijela i sadrži ćelije koje prepoznaju i uništavaju štetne bakterije. U crijevima se, dakle, nalaze i dobre i loše bakterije koje mogu utjecati na zdravlje. Da bi imali zdrava crijeva potrebno je svakodnevno uzimati probiotike, a što više izbjegavati prerađenu hranu. Preporučuje se i skupa sa lječnikom odraditi test osjetljivosti na hranu, kako bi znali što vašem organizmu godi a što ne.

Redovno unosite vitamine

Vitamini su važni za jačanje imuniteta. Pa tako, vitamin D je vjerovatno najvažniji vitamin povezan s imunološkim zdravljem. Osobe koje dobiju kronične infekcije najčešće imaju nisku razinu ovog vitamina. Poražite od vašeg lječnika da pregleda nivoe važnih vitamina u vašoj krvi, kako biste shvatili koju količinu trebate unositi. Osim D vitamina, i vitamin C je ključan za vaš imunitet. Vitamin C pomaže u smanjenju trajanja prehlade, stoga konzumirajte namirnice bogate vitaminom C poput agruma i lisnatog zelenila.

Ishrana i hidratacija

Hrana bogata antioksidantima je od ključne važnosti za podršku vašeg imunološkog sistema. Antioksidanti, koje možete pronaći u voću i povrću, bore se protiv slobodnih radikala. Odabir zdravih masti je također važan za vaš imunitet. Stoga u ishranu uključite ribu, sjemenke lana, meso i mliječne proizvode. Redovno uzimanje vode također je ključno za imunitet. Voda omogućava vašim ćelijama da rade efikasno, a  tijelu da prerađuje hranu i eliminiše otpad. Za dodatno jačanje imuniteta, pokušajte redovno konzumirati bijeli luk i đumbir (koji dokazano pomažu u borbi protiv virusa i ubijaju)

Uravnotežite hormone

Previše estrogena može vas učiniti ranjivijim na autoimune probleme. Progesteron pomaže u ravnoteži estrogena i njegovih učinaka na tijelo, posebno na grudi, matericu i mozak. Ravnoteža hormona u tijelu je od velike važnosti. Posavjetujte se s lječnikom kako da postignete optimalnu ravnotežu.

Redovna fizička aktivnost

Redovno vježbanje umjerenog intenziteta odlično je za imunološkom sistemu. Studije pokazuju da umjereno vježbanje mobilizira ćelije imunološkog sistema, pomažući tijelu da se brani od patogena i rasta ćelija raka. Oni koji se redovno bave nekom aktivnosti imaju manji rizik od razvoja bolesti i manje sistemske upale. Vježba također može zaštititi imunološki sistem od učinaka starenja.

S druge strane, redovno bavljenje intenzivnom i snažnom aktivnošću poput trčanja, može privremeno oslabiti imunitet i ostaviti vas osjetljivijim na virusne infekcije. Stoga trebate zapamtiti da su pravilna ishrana i hidratacija ključni za dugotrajno vježbanje.

Smanjite stres

Kronični stres može imati negativan utjecaj na imunitet, a može i povećati vašu ranjivost na bolesti. Kako biste kontrolirali stres, u vašu svakodnevnu rutinu uvrstite opuštajuće vježbe poput meditacije, joge ili dubokog disanja.

Spavanje i higijena

Jednostavno održavanje ruku čistim je jedan od najboljih načina za suzbijanje bolesti, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Obavezno perite ruke 15 do 20 sekundi (toplom vodom i sapunom) prije pripreme hrane  i nakon kašljanja, kihanja, upotrebe toaleta ili dodirivanja javnih površina.

Druga zdrava navika od vitalne važnosti za sprječavanje bolesti je osam sati sna svake noći. San je za nas jako bitan, a pomaže i u regulisanju imunološke funkcije.

I.B., Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik