TOPLOTNI VAL ZA DEVET DANA OTOPIO 20 POSTO LEDA NA ANTARKTIKU!

Početkom veljače, dio Antarktika zahvatio je toplotni val u trajanju od devet dana.

Uznemirujuće fotografije koje je objavila NASA, prikazale su da se na otoku Eagle, koji je dio Anatarktičkog poluotoka, otopila petina snijega.

Na slici je prikazan otok prije i poslije toplotnog vala.  Na slici od poslije, vidljive su velike površine zemlje, kao i mala jezera nastala prilikom otapanja leda.

Početkom mjeseca na Antarktiku zabilježena je rekordno visoka temperatura koja je iznosila 18,2 stepena celzijusova, a NASA tvrdi da je ista temperatura tog dana zabilježena i u Los Angelesu.

U nešto više od tjedan dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20% ukupne sezonske akumulacije snijega.

Nikad do sad nisam primijetio da na Anarktiku ovom brzinom nastaju jezera od otopljenog leda. Nešto slično dešavalo se na Aljasci i Grenladnu, ali na Antarktiku to nije uobičajeno“, rekao je geolog Mauri Pelto.

Klimatolog Xavier Fettweis rekao je da se s Antarktičkog poluotoka u okean ulila velika količina vode i da su toplotni valovi prošlog ljeta najviše pridonijeli otapanju leda i porastu nivoa mora.

Smatra da je ovaj toplotni val posljedica dugotrajnih visokih temperatura koje do 21. vijeka nisu zabilježene na ovom kontinentu.

Prema stručnjacima, porast nivoa mora mogao bi biti smrtonosan za stanovništvo koje živi u područjima obale.

Antarktik sadrži dovoljnu količinu leda koja bi, po procjeni Svjetske meteorološke organizacije nivo svjetskih okeana mogla podići za više od 60 metara.

I.B., NASA

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

No results found

Izbornik