KINESKI ARHITEKTA OSMISLIO ODIJELO KOJE NAVODNO ŠTITI OD KORONAVIRUSA!

Kineski arhitekta Dayong Sun došao je na ideju da izradi odijelo protiv koronavirusa.

Odijelo koje je nazvao „Be a Batman“ ima krila slična kao kod šišmiša – životinje koja je krivac za pojavu virusa, a napravljeno je od ugljeničnih vlakana te se može nositi i kao ruksak.

Materijal od termoplastike je rastezljiv i kada ga čovjek „obuče“ izgleda kao mjehur čija je funkcija da štiti od koronavirusa.

Be a Batman“ je opremljen UV svjetlima koja svojom visokom temperaturom ubijaju patogene u zraku, stoga je čovjek pod odijelom zaštićen.

View this post on Instagram

As an architect ,I have designed a wearable space device that can effectively isolate us outdoors to ensure safety. The ultraviolet radiation network on the surface of the device can heat up to sterilize the surrounding environment, turning contact a way to kill, rather than spread, the virus. The device is also foldable, ready to open automatically when we need to contact with the outside world. The design follows the bionic design principle, taking bats as the prototype. When we were little, we all dreamed to be a Batman, a hero who fights evil and save the world. Perhaps that dream is coming true today. This project has been asked by friend Frank chou . Few of our friends gathered to do this Creative Cure (CC)project. CC is aiming to promote the development of public health in a designer’s way. @sundayong_penda @frank_chou_chenchen @dezeen @wallpapermag @wallpaperchina @designboom @parametric.architecture @architecture_hunter #architecturelovers @amazing.architecture #architecture #architecturephotography #architect #architecturaldetail #architectureanddesign #architecturedaily

A post shared by penda china (@penda_china) on

Mreža ultraljubičaste radijacije na površini uređaja može se zagrijati dovoljno da sterilizira okruženje oko nositelja, čime se virus ubija umjesto da se širi“,  piše u opisu proizvoda na Instagramu.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija ističe da korištenje UV lampi na koži može oštetiti kožu i prouzrokovati iritacije.

Koronavirus ubija temperatura od 56 stepeni. Termoplastični premaz djeluje kao vjetrobransko staklo, u njemu su grijači koji otapaju led i snijeg zimi. Ali još imamo puno posla kako bismo stvorili stvaran proizvod“, izjavio je Dayong za medije.

Stručnjaci nisu sasvim sigurni može li dovoljno visoka temperatura ubiti koronavirus, a još uvijek ne znaju ni kako se tačno koronavirus širi. Vjeruju da je za prijenos zaraze ključan – kontakt sa zaraženom osobom, te da se može zaraziti i diranjem iste površine koju je dirala zaražena osoba.

Iako „Be a Batman“ ne štiti od prodora zraka, ovo odijelo štiti vas od izravnog kontakta s drugim ljudima.

Dayongova inspiracija bio je superheroj Batman koji pomiče granice ljudskih mogućnosti.

Odijelo je osmišljeno za slučaj epidemije, ali može se koristiti i kao vlastiti prostor.

I.B., Instagram

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik