PROBLEM USPORENE ŠTITNJAČE: EVO KOJIM JE NAMIRNICAMA MOŽETE POBOLJŠATI

Usporen rad štitnjače ili hipotireoza znači da ona ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina, te je ovo čest uzrok neobjašnjivog umora i osjećaja hladnoće.

Ostali simptomi su dobivanje na težini, česta pospanost, suha kosa, blijeda koža, slabost u mišićima i zglobovima itd.

Osobe koje imaju problema s ovim stanjem trebale bi pripaziti na prehranu te jesti namirnice koje će poboljšati rad usporene štitnjače. Namirnice bi trebale biti bogate:

  • Jodom – špinat, pureća prsa, tikvica, repa, alge, soja, češnjak, školjke, riba, sir, susam.
  • Tirozinom – meso, riba, soja i proizvodi od soje, mlijeko i mliječni proizvodi, badem, kikiriki, sjemenke buče i susama, bob, avokado, banane.
  • Cinkom – meso peradi, crveno meso, riba, rakovi, školjke, orašasti plodovi, sušene grožđice, mlijeko i mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, gljive, grašak, tofu, suncokretove i bučine sjemenke.
  • Selenom – školjke, rakovi, masnija riba kao tuna, losos, piletina, puretina, govedina, iznutrice, mlijeko, sir, puter, jaja, smeđa riža, integralni hljeb i tjestenina, orasi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, brazilski oraščić, pivski kvasac, pšenične klice, češnjak.

Riba

Losos, tuna, srdele i pastrmke obiluju omega-3 masnim kiselinama te su odličan izvor selena. Ovaj mineral ima izrazito antioksidativno djelovanje te regulira djelovanje hormona štitnjače i stanični ciklus.

Orašasti plodovi

I oni su bogati selenom, a posebno lješnjaci, makadamija te indijski i brazilski oraščići. Samo 2-3 brazilska oraščića na dan su dovoljna za zadovoljiti preporučene dnevne doze selena. Jedan brazilski oraščić sadrži 96 mikrograma selena, što je gotovo dvostruko od dnevno preporučenih 55 mikrograma. Dnevni limit od 400 mikrograma ne bi trebalo prelaziti.

Morske alge

Sjajne su za štitnjaču jer sadrže veliku koncentraciju joda. On je tijelu važan za proizvodnju hormona štitnjače koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijem i vitaminima A, B, C, E i K.  Ako u tijelu nema dovoljnih količina joda, on postaje ograničavajući faktor u proizvodnji tireoidnih hormona i funkcija štitne žlijezde bit će ugrožena i ograničena.

Mliječni proizvodi

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hashimotove bolesti koja je jedan od najčešćih uzročnika hipotireoze. Mliječni proizvodi sadrže vitamin D i zato su sjajan dodatak prehrani za sve one koji se bore s usporenom štitnjačom.

Mahunarke

Mahunarke sadrže proteine, antioksidanse, složene ugljikohidrate, vitamine i minerale. Hipotireoza utječe i na razinu energije, a kako biste to spriječili uvrstite u vašu prehranu grah, grašak, bob, leću i sl. Preporučene doze vlakana dnevno su od 20 do 35 grama i nije potrebno uzimate veće količine od toga.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik