KAKO JE NASTAO DAN ŽENA I ZAŠTO SE OBILJEŽAVA 8. OŽUJKA

Svake godine 8. ožujka slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola tj. Dan žena.

Prvi Dan žena proslavljen je 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja o obilježavanju

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

Nakon što ih je rastjerala policija, dva mjeseca kasnije, žene su osnovale sindikat.

Protesti 8. ožujka nastavili su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio onaj 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Clara Zetkin i ‘Međunarodni dan žena’ nekad

1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale i tada je, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin, ustanovljen ‘Međunarodni dan žena‘.

Sljedeće godine Dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

No, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola.

U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj se, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma. Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom.

Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju.

8. ožujak u svijetu

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima.

1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a ondje gdje on nije državni praznik, nastoje se izboriti da to postane.

I.B., Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik