OTOVRENA NAJSTARIJA PIRAMIDA U EGIPTU NAKON 14 GODINA RESTAURACIJE

Najstarija egipatska piramida službeno je otvorena nakon višegodišnjih restauracijskih radova. Stepenasta Džozerova piramida u Sakari sagrađena je prije oko 4.700 godina. Sagrađena je za vrijeme Treće dinastije faraona, piše BBC. Piramida je također najstariji kameni spomenik u povijesti.

Radovi na njenoj obnovi počeli su prije gotovo 15 godina, ali su prekidani tokom godina zbog nemira i ustanka koji je uslijedio protiv bivšeg predsjednika Hosnije Mubaraka. Restauracija je koštala 6,66 miliona američkih dolara.

Smatram da ono na čemu se radi po pitanju historijskog naslijeđa i kulture je nacionalni projekat. Ovaj projekat jedna je po važnosti drugim, kao što je projekat Nove administrativne prijestolnice (Wedian) i drugih novih gradova, uključujući i projekte izgradnje cesta“, izjavio je premijer Egipta Moustafa Madbouly na ceremoniji otvaranja.

Stepenasta piramida je grobnica faraona Džozera u nekropoli Sakari, sjeverozapadno od Memfisa. Izgradio ju je Imhotep, kraljev vezir i svećenik, te prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti.

H.B., Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik