NA DANAŠNJI DAN UGINUO JE HACHIKO – NAJVJERNIJI PAS NA SVIJETU

Prije točno 85 godina, davne 1935. na današnji dan, uginuo je Hachiko – najvjerniji pas na svijetu.

Priču o Hachiju i njegovoj vjernosti, ljubavi i prijateljstvu, zna cijeli svijet.

Pas Hachiko rođen je u japanu 1923. godine. Godinu kasnije udomio ga je profesor Hidesaburo Ueno, koji je svakog dana do posla i nazad kući putovao vlakom.

Njegov vjerni pas svakog je dana profesora pratio na vlak, a kasnije ga na istom mjestu čekao kada se profesor vraćao kući.

Nakon samo godinu dana njihovog prijateljstva, 1925. profesor je umro. Međutim, Hachiko ga je nastavio čekati. Svakoga dana odlazio je na željeznički kolodvor, čekao i čekao, i tako devet godina, devet mjeseci i petnaest dana.

Iako ga je pazio profesorov vrtlar, pas bi svakog dana u isto vrijeme i na istom mjestu odlazio da sačeka svog prijatelja nadajući se da će baš tog dana izaći iz vlaka.

Profesorov bivši učenik je 1932. godine napisao i prvi novinski članak o ovom vjernom psu.

Nakon skoro desetljeća čekanja, Hachiko je uginuo 1935. godine. Pas je već bio star, umoran i slabo pokretan. No, nikad nije odustao od čekanja profesora.

Nakon što je uginuo, pas je kremiran, a njegov pepeo položili su pokraj profesorovog na groblju Aoyama.

Hachi je sa svojom pričom osvojio cijeli svijet, a u Japanu je postao i njihov nacionalni simbol.

Njegovo krzno je preparirano i izloženo u Nacionalnom muzeju prirode i nauke u Tokiju. Njegova statua je postavljena na postaji na kojoj je čekao svog gospodara. A ulaz na željeznički kolodvor nazvan je po njemu.

1987. snimljen je film po ovom jedinstvenom događaju „Hachiko Monogatari“, a 2009. napravljen je i remake „Hachi: The Dog’s Tale“ u kojem glavnu ulogu igra čuveni Richard Gere.

I.B., Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik