VELIKI BROJ SPORTSKIH DOGAĐAJA OTKAZUJE SE ZBOG KORONAVIRUSA ILI SE ODRŽAVA BEZ PRISUSTVA PUBLIKE

Uzbuna oko koronavirusa nije zaobišla ni sportska borilišta. Većina svjejtskih nogometnih liga izdala je upozorenja vezana uz koronavirus i kako se zaštititi od njega. Nizozemska liga je prekinuta od 3. travnja već prije 15 dana. Englezi su odlučili zabraniti rukovanje igrača prije i poslije utakmice, kako bi smanjili kontakt igrača na minimum. Mnogi mečevi u Italiji odigrani su bez prisustva publike.

Meč Lige prvaka koje iduće sedmice treba da igra ekipa Napolija pod velikim je upitnikom i razmatra se odgađanje do daljnjeg. Do sada je donijeta blaža odluka da se meč iz predostrožnosti igra pred praznim tribinama, bez prisustva publike. Roma prekosutra također igra pred praznim tribinama meč Europske lige. Oba susreta se igraju na tlu Španjolske, Napoli protiv Barcelone, Roma protiv Seville. 

Sva sportska takmičenja u Italiji, uključujući i Seriju A prekinuta su do trećeg aprila nakon što je odluku sa sastanka koji su održali sportski savezi i Olimpijski komitet Italije potpisao premijer ove države Giuseppe Conte.  Veliko je pitanje da li će se italijanska Serija A uopće nastavljati ukoliko se koronavirus nastavi širiti. Moguća su tri scenarija:

Nema prvaka, nema pobjednika kupa

Ovaj radikalni potez trenutno nije realan, ali nije ni nemoguć. Italijani bi, ukoliko potraje kriza u vezi s koronavirusom, mogli potpuno prekinuti sezonu, što bi značilo da prvaka ne bi bilo, ne bi se igrao ni kup, a niko ne bi mogao ni ispasti iz lige, jer ona nije odigrana do kraja.

 Odgoda početka Evropskog prvenstva

Početak Eura (12. juni) je iz dana u dan pod sve većim upitnikom. Igra se u 12 evropskih gradova i postoji velika mogućnost da se Euro odgodi za kraj godine zbog širenja koronavirusa. Italijanima bi dobro došla ovakva odluka jer bi onda imali vremena završiti prvenstvo u junu i ne bi toliko osjetili odgode utakmica.

 Ubrzani ritam i otkazivanje Kupa

Najrealniji scenarij je da se odgođene utakmice uguraju u sve moguće termine preko sedmice kako bi se prvenstvo završilo na vrijeme. Klubovi bi igrali utakmice svaka dva ili tri dana do kraja sezone. U tom slučaju gotovo je sigurno da bi se otkazao Kup za ovu sezonu.

Ostaje da se vidi da li će se koronavirus nastaviti širiti svijetom i koliko će posljedice imati na svijet sporta. Uslijed epidemije moglo bi doći do otkazivanja velikih svjetskih i euroskih sportskih događaja. Niko ne želi da do toga dođe, ali su svi jednoglasni, sigurnost svih ljudi na svijetu je na prvom mjestu.

H.B., Instagram

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik