BAJKOVITI DVORCI KOJE ĆETE ODMAH POŽELJETI POSJETITI

Kao mali slušali smo o mnogim bajkama o kojima smo kasnije sanjarali i htjeli ih i sami proživjeti.

Nekako, posebnu čar uvijek su imali prelijepi dvorci i palače iz priča.

Ipak, i u stvarnom svijetu postoje bajkoviti dvorci, a da za neke od njih nismo ni znali. Uglavnom su uzvišeni, skriveni među planinama, ali i okruženi nestvarnim krajolicima i prizorima koji ostavljaju bez daha.

Pored toga, što ćete se osjećati kao u bajci, prilikom posjete nekog od njih osjetit ćete dašak nekadašnjih vremena, ali i uživati u arhitekturi, umjetnosti, dizajnu i pogledima sa najljepših vidikovaca.

Nacionalna palača Pena (Sintra, Portugal)

Dvorac koji se nalazi u Sintri, gradu udaljenom 25km od Lisabona, jedna je od najvećih turističkih atrakcija. Privući će vas svojom arhitekturom koja datira još iz 19. stoljeća, terasama obojenim u žarke boje i dekorativnim krovovima. Nazivaju ga Disneylandom za odrasle što nije iznenađenje s obzirom na to da ćete na putu do ovog zabavno izgrađenog dvorca morati proći prekrasne vrtove dizajnirane poput labirinta s mnoštvo puteljaka i jezeraca koji su bile inspiracija i za Hansa Christiana Andersena. Ovaj dvorac raj je za avanturiste i zaljubljenike u arhitekturu.

Dvorac Alcázar de Segovia (Segovia, Španjolska)

Dvorac dizajniran u obliku broda, izgrađen od kamena i s arhitekturom na kojoj se vide tragovi želja svih njenih prijašnjih vlasnika, sada plijeni brojne turiste s jedinstvenim pogledom kojem možete svjedočiti samo ako ga posjetite. Također, možete i zaviriti u sobe dvorca ispunjene renesansnom, gotičkom i mavarskom kulturom. Već se desetljećima nagađa kako je upravo ovaj dvorac bio inspiracija za onaj koji vidimo u bajkama o Pepeljuzi, no to još nikada nije potvrđeno. Ukoliko posjećujete Madrid, Segovia je udaljena najdulje sat i pol vožnje autom.

Dvorac Zaljubljen u vjetar (Ravadinovo, Bugarska)

Vjerojatno najmlađi dvorac u povijesti dvoraca, koji sve veću posjećenost može zahvaliti prvenstveno arhitekturi. Ova građevina izrađena od mramora i metamorfoziranog krečnjaka, svoj naziv je dobila na osnovu toga da, kad god sunce sija, ujedno i puše vjetar što je i više nego sjajan recept za posjetu vrtu koji okružuje dvorac – u društvu labuda, jezera i prekrasnih biljaka. Sa svojim zanimljivim aktivnostima za djecu i odrasle, odlična je destinacija za obiteljski izlet pri posjeti Bugarskoj, a odnio je brojne nagrade zahvaljujući svojoj arhitekturi te odličnoj usluzi koju nudi.

Dvorac Neuschwanstein (Bavarska, Njemačka)

Jedan od najposjećenijih europskih dvoraca otvoren je tek nakon smrti kralja Ludviga II koji je htio svoj dvorac na osami. Sada više od milijun ljudi dolazi u bavarsku pokrajinu u želji da ga istraže. 14 soba koje posjeduje, među kojima se nalazi i kraljeva soba ostavljaju bez teksta, a naročito radi svojih murala i bogatih smaragdnih i plavih luksuznih dekora. Uz organizirane ture, brojne su mogućnosti prijevoza do dvorca ali i blizine od drugih njemačkih velikih gradova.

Dvorac Eltz (Wierschem, Njemačka)

Jedinstvena fotogenična arhitektura sa svojim tornjevima i krovovima već je po sebi dovoljan povod da se uputite do ovog njemačkog dvorca koji je također već omiljen brojnim turistima. Osvojit će vas svojim osamljenim položajem u nevjerojatnoj prirodi, koji će i zahtijevati da se jedan dio uspinjete do dvorca. U turi kroz dvorac možete iskusiti čak 850 godina povijesti, istražiti ukrase od neprocjenjive vrijednosti i opet uhvatiti vremena da svojim fotoaparatom zabilježite neke od nevjerojatnih prizora.

Windsor Dvorac (Windsor, Engleska)

Windsor dvorac nevjerojatno je izgrađen i toliko veleban da se zapitate gdje prvo gledati. Nosi titulu jednog od najstarijih dvoraca koji je ujedno i službena rezidencija Njezina Veličanstva Kraljice Engleske. U dvorcu možete posjetiti državne apartmane ukrašene dragocjenostima kraljevske obitelji, kapelu sv. Jurja koja se smatra jednom od najljepših crkvenih građevina, kuću lutki kraljice Mary koja je pravo remek djelo minijaturne umjetnosti kao i prisustvovati posebnoj smjeni straže. Ovaj dvorac mjesto i brojnih tematskih događanja, a u 2020. možda otvore i svoj cafe unutra.

Dvorac Hohenwerfen (Werfen, Austrija)

U blizini Salzburga, na strmoj uzvisini, ovaj dvorac nekada je bio zatvor, a danas privlači brojne turiste. Izgrađen na početku prošlog tisućljeća te renoviran nekoliko puta, ovaj australski dvorac nudi razne aktivnosti, ali i posebne atrakcije koje se vežu za jedinstvenu kolekciju oružja i sokolarstvo, koje je bilo vrlo popularno na ovom području ranije. S prekrasnom prirodom, ogromnim travnjakom i jedinstvenim pogledom, Hohenwerfrn definitivno je vrijedan posjete u nekom od vaših idućih putovanja.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik