ITALIJA U KOMI, NJEMCI SMIRUJU, U HRVATSKOJ EPIDEMIJA ZA 15 DANA

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa.“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih.”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije. Proglašenje situacije s koronavirusom pandemijom ne mijenja procjenu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o prijetnji koju virus predstavlja. To ne mijenja što WHO radi i ne mijenja što bi druge zemlje trebale raditi.”, rekao je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi CNN.

Dodao je i da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom izvan Kine povećao 13 puta u protekla dva tjedna, te da proglašenje pandemije ne mijenja njihove preporuke.

Italija će povećati javnu potrošnju na 25 milijardi eura kako bi pomogla gospodarstvu ublažiti učinke epidemije koronavirusa koji je uzeo više blizu 700 života, a možda će uvesti i nova ograničenja kretanja, rekao je u srijedu talijanski premijer Giusseppe Conte. Nakon Kine Italija je najteže pogođena koronavirusom te je do sada potvrđeno 10.149 slučajeva zaraze. Cijela Italija je postala karantena i sve susjedne zemlje su se izolirale od nje a najslabije Hrvatska koja preko Istre dopuša ulaske Talijana u Hrvatsku. Pošto zabrana kretanja samo u dijelu sjevernih pokrajina nije urodila plodom, vlada je zabranila sva putovanja, osim nužnih, kako i javna okupljanja u cijeloj Italiji.

U Njemačkoj je oko 1650 slučajeva zaraze. “Moramo shvatiti da je koronavirus došao u Europu.” – kaže Merkel. “Stanovništvo još uvijek nije imuno na ovaj virus, a ne postoji ni cjepivo te nam stručnjaci kažu da možemo očekivati kako će se i do 60-70 posto stanovništva zaraziti ovim virusom. Zato je važno da izbjegnemo opterećenja našeg zdravstvenog sustava, te usporimo širenje virusa. Stoga je jako važno slijediti upute koje objavljuje vlada, a te upute se mogu mijenjati jer svaki dan saznajemo nešto novo”., govori Merkel.

Glede otkazivanje masovnih manifestacija i okupljanja građana Angela Merkel je zaključila kako „nije smak svijeta“ ako se utakmice Bundeslige igraju pred praznim tribinama. Njemačka kancelarka je obećala i svesrdnu pomoć gospodarstvu u ublažavanju financijskih posljedica. „Na kraju ove krize ćemo morati pogledati što ona znači za naš proračun i koje mjere poduzeti.“, rekla je Merkel koja je protiv zatvaranja granica tako pustila u Hrvatsku dvoje zaraženih.

Španjolski parlament će na tjedan dana prestati s radom nakon što je u utorak od koronavirusa obolio jedan zastupnik desne stranke Vox, dok su istodobno obustavljeni svi izravni letovi između Španjolske i Italije. u Španjolskoj je zaraženih više od 1500.

Francuski predsjednik Macron je rekao da tek očekuje vrhunac epidemije i zabranio je linije Francuska Italija. U Francuskoj je oko 1400 zaraženih.

Mađarska je proglasila izvanredno stanje. Pojačala je mjere i zabranila sve dolaske iz Slovenije, Austrije i Hrvatske preko koje bi mogli doći Talijani.

U Velikoj Britaniji oboljela i ministrica zdravstva kao i majka joj koja ima preko 80 godina.

U Sloveniji naglo skočila brojka blizu 60.

Papa u Vatikanu po prvi put u povijesti preko televizije i interneta drži propovjedi.

Poljska zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa.

A u Hrvatskoj se epidemija očekuje za 20 dana govore stručnjaci.

Imperij, Aljazeera, CNN

 

Tagovi:

Povezani članci:

Izbornik