ZNANSTVENICI PREDVIĐAJU DA ĆE AMAZONIJA NESTATI U NAREDNIH 50 GODINA

Amazonska prašuma najveća je prašuma na svijetu. Prostirući se na 2.72 milijuna četvornih kilometara, veličine je otprilike kao 48 država SAD-a i pokriva 48% južnoameričkog kontinenta.

Međutim, zahvaljujući strašnim požarima koji su je zahvatili, ali i krčenju šuma, znanstvenici predviđaju da bi Amazonija mogla skroz nestati u narednih 50 godina.

U časopisu Nature Communications, tim istraživača podijelio je svoje predikcije vezane za „pluća zemlje“. Oni tvrde da će Amazonija nestati mnogo brže nego što to mislimo. Kako bi uočili brzinu kojom se ovaj ekosustav može srušiti, tim je koristio podatke iz stvarnog svijeta.

Nažalost, podaci do kojih smo došli ukazuju na to da se čovječanstvo treba pripremiti na drastične promjene i prije nego što se to očekivalo“, rekao je vodeći autor studije Dr. Simon Willcock, sa Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. „Neočekivano brze promjene najvećeg ekosustava na svijetu mogu utjecati na sve dobrobiti koje smo imali od njega. Uključujući hranu, materijal, a tu su i kisik i voda koji su neophodni za život“, dodao je on.

Tim podsjeća da su strašni požari koji su harali Amazonijom zahvatili 906.000 hektara šume i rezultirali velikim gubicima šumskih staništa i brojnih divljih životinja.

Kada je jedan ekosustav doveden do točke s koje nema povratka, on se transformira u drugi ekosustav. Pa tako, sadašnja prašuma mogla bi se transformirati u ekosustav savane, obogaćen raznolikim vrstama drveća i trave.

Ipak, novi ekosustav koji bude na mjestu dosadašnjeg, možda neće imati iste učinke.

I.B., Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik