ŠETNJA: NAJBOLJI I NAJZDRAVIJI OBLIK REKREACIJE

Šetnja je najprirodniji vid rekreacije koji možete izvesti bilo kada i bilo gdje.

Ona pozitivno utječe na naše tijelo i mišiće te pomaže da se osjećamo bolje, a jedino što nam je potrebno za nju su malo vremena i volje.

Kako pravilno šetati?

Najbitnije kod šetanja je dobra kondicija. Onda kada hodate brzo, ali bez da se ostanete bez zraka i da se zadišete, odradili ste dobru šetnju. Cilj pješačenja nije zadihanost i umor, nego pravilno, koordinisano kretanje koje je u skladu sa vašim sposobnostima.

Vrlo je važan i pravilan hod. On podrazumijeva uspravan položaj tijela, te ravnotežu od pete prema prstima. Pokreti noge trebaju biti u skladu s pokretima ruku. Da hodate pravilno, posebno ćete osjetiti u zadnjim mišićima nogu i mišićima zadnjice.

Kako šetnja koristi našem zdravlju?

Šetanje je prema stručnjacima najbolji i najoptimalniji način fizičke aktivnosti. Redovnom šetnjom dobijamo kondiciju, ali i smanjujemo vjerovatnost pojave kardiovaskularnih bolesti u starijem dobu. Hodanje je korisno za cirkulaciju krvi u tijelu, jača srce i dovoljna je i minimalna šetnja da bi naš tlak bio sasvim uredu.

Šetanjem ubrzavate metabolizam i rad crijeva, te samim tim lakše mršavite i održavate tjelesnu težinu.

Također, pogodno je za jačanje i oblikovanje mišića, pravilnu raspodjelu kalcijuma u kostima te izgradnju koštane mase. Hodanje smanjuje i rizik od osteoporoze, a podjednako je važno i za poboljšan rad pluća i pravilo disanje.

Nakon tridesetominutne šetnje, tijelo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće koji nam u velikoj mjeri umanjuju stres. Šetanjem podstičemo bolji san, a također ublažavamo i simptome depresije.

Pokušajte šetati što više

Odlična motivacija za svakodnevne šetnje su psi, no i ako nemate psa, možete si priuštiti ovaj vid rekreacije. Iskoristite radno mjesto ili zgradu u kojoj živite, tako što ćete umjesto liftom ići stepenicama. Također, za neke manje zadatke po gradu, umjesto auta, iskoristite svoje noge. Onda kad vam ostane viška vremena, možete prošetati i do posla.

Šetnjom poboljšavate kreativnost i unapređujete životne navike.  Imajući to na umu, poznati kompozitor Ludwig van Beethoven poslije svakog ručka odlazio je u šetnju, a to su prakticirale i mnogi drugi veliki umjetnici.

I.B., Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik