DOLAR DOŽIVIO PORAST U VRIJEME PANDEMIJE

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošlog tjedna ojačao u odnosu na košaricu valuta, a u fokusu ulagača bili su potezi najvećih središnjih banaka u svijetu u smjeru ublažavanja gospodarskih šteta od širenja koronavirusa.

indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošlog tjedna 2,6 posto, na 98,36 bodova. Pritom je tečaj eura prema dolaru pao 1,6 posto, na 1,1105 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je, pak, 2,4 posto, na 107,90 jena.

Tečajevi najznačajnijih valuta prošlog su tjedna znatno oscilirali zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama uslijed širenja koronavirusa, ali i oštrog pada cijena nafte na početku tjedna. Pritom je tečaj dolara snažno porastao prema japanskoj valuti, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital.

Nesklonost ulagača prema riziku obično pogoduje jenu, no sada vidimo da pogoduje dolaru. U stanju smo panike jer ne znamo koliko će još pasti cijene dionica“, kazao je Takuya Kanda, direktor u Gaitame.com Research Institute.

H.B., Instagram

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik