RUSKI PSIHOANALITIČAR: POGLEDAJTE SE U OGLEDALO

Često se puta u naš život miješaju psihološke prepreke, lažna uvjerenja i uski mentalni sklop. Ovaj psihoanalitičar smatra da je depresija dana ljudima da se zamisle nad sobom. Da bi izašli iz tog začaranog kruga, mnogi su čitali klasike, popularne znanosti i religiozne publikacije. Ugledni psihoanalitičar Mihail Litvak objavio je knjigu u kojoj u svojoj tezi navodi koje su, po njegovom mišljenju, glavne prepreke na putu do sretnog i zdravog života.

10. Sreća je samo popratna pojava dobro organiziranog života.

Sreća, radost i uspjeh, kako je jednom ustvrdio psihijatar Victor Frankl,  samo su nusproizvod dobro organizirane aktivnosti. Upravo ta aktivnost vam donosi sve ove emocije. Onaj koji sebi postavi cilj postizanja spomenutih „nusprodukata“, ide prema njima kao da su na liniji horizonta – što se bliži svojim najljepšim snovima, to se više udaljavaju od njega.

9. Kada razgovarate s nekim, sjetite se da on ili ona također imaju dobro mišljenje o sebi

Nikad ne zaboravite da je osoba s kojom razgovarate ista osoba kao i vi. Ima oblikovan pogled na stvari i ima svoje razloge za to. Svi koje sretnete na putu vode bitke o kojima ništa ne znate. Uvijek treba obratiti pažnju na nečije samopoštovanje, koje ne smijete povrijediti.

8. Ako sami ne radite ništa, kako si možete pomoći? Može se upravljati samo automobilom u pokretu.

Riječi su uvijek prolazne. Za to čak postoji izraz na našem jeziku – voditi prazne razgovore. Čovjek je prije svega određen svojim djelima.  Nitko vam neće pomoći ako samo odete i kažete svima koliko biste voljeli napisati knjigu. Stvarno, kako si možete pomoći?

Kada odlučite odnijeti rukopis izdavaču, uvijek ćete naći prijatelje i poznanike koji će biti spremni podržati vas. Kada se vaš rad materijalizira, drugima će se pružiti prilika za pomoć – ne samo riječima.

7. Postanite uspješni i sve uvrede magično će nestati

Mnoge uvrede nastaju iznutra, zbog vlastitog osjećaja nerealizacije. Ponekad ostajemo uvrijeđeni i vjerujemo da samo onaj koji nas je uvrijedio može popraviti situaciju. Međutim, ovaj mehanizam djeluje drugačije.

Jedan učenik, Michael Litvak, rekao je, “Moji uspjesi su pomračili moje neuspjehe” – i to je u osnovi točno. Počnite raditi ono što volite i dostižite visine. Nećete primijetiti da sve uvrede nestaju same od sebe.

6. Želite li upoznati svog najvećeg neprijatelja? Pogledajte se u ogledalo

Mnogi se bore protiv stranih neprijatelja, a u stvari se moraju nositi sa svojim. Naš jedini i najveći neprijatelj je u nama samima. Iz beskrajnog kruga ne možemo se izvući ako ne uklonimo unutarnje prepreke koje ometaju naš rast i razvoj.

Mi smo praktički u čvrstom okviru koji nas stvara društvo, obrazovanje i odgoj. Smatramo ih našom suštinom i trošimo dobar dio svoje energije na njih.

Sva moderna psihologija usmjerena je na borbu protiv njih. Ponekad nastupaju samostalno i to se zove psihoza. Isto tako u pravilu oni govore u naše ime, a mi to uopće ne primjećujemo.

5. Potražite pravi put, ali ne i pravi, jer pravi put nije uvijek pravi

Zamislite da se nalazite na 30. katu i trebate sići. Najkraći put je prozor s prozorom. Međutim, to će najvjerojatnije završiti vaše putovanje. Najbolje i najpraktičnije rješenje je potražiti lift, a u najgorem slučaju stepenice, čak i ako je zgrada mračna i teško dostupna.

Zato se može reći da čovjek koji odabere pravi, umjesto pravog puta, nalikuje muhi koja udara u čašu i ne shvaća da će mnogo brže letjeti kroz vrata.

4. Kad čovjek nema cilj, ne vidi ništa. Suprotno – meta izoštrava vid

Jeste li ikada primijetili da kad vas je voljena baka zamolila da joj donesete presadnice za sadnice, počeli ste ih primjećivati ​​svugdje – u trgovinama, u rukama prodavača pića? Čak i kada vam više nisu potrebne, uhvatite se kako zavirite u prekrasne drvene sanduke u pilanama.

Tako je i s općim ciljevima. Vaša je pažnja ograničena i primjećujete samo ono što vam treba. Cilj je trik: ako pogrešno shvatite, nećete vidjeti što stvarno trebate.

3. Ako nekome želite nešto dokazati, to znači da živite za tu osobu

Ako želite biti sretni, prestanite se dokazivati. Razmotrite u čemu je suština svih dokaza: to je apel drugoj osobi, pokušaj promjene njenog mišljenja o nečemu. Zašto vam je to uopće potrebno?

Ispada da je tuđe mišljenje 100 puta važnije od vašeg vlastitog, jer ste toliko truda uložili u to. Ako živite za sebe, ne morate nikome ništa dokazati.

2. Sposobnost ljubavi i toleriranja usamljenosti pokazatelj je mentalne zrelosti. Najbolje nam je kad smo sami

Samoću loše podnosi onaj koji se sam poništava. Takav čovjek ide u društvo vjerujući da će tamo postati nešto drugo. Mentalno zrela osoba koristi samoću za svoj vlastiti razvoj i prikupljanje informacija koje može dati drugima. Važan dio komunikacije nije samo primanje, već i pružanje drugoj osobi ono što im može biti zanimljivo.

1.  Sreća je što ŽELIM, MOŽEM I MORAM imati isti sadržaj

Čovjek je često rastrgan u tri smjera: moram, ali ne želim; Hoću, ali ne mogu učiniti ništa takvo. Čuveni tost, koji kaže da je najvažnije da su naše želje u skladu s našim mogućnostima, ima vrlo snažnu psihološku pozadinu. Sve što trebate je razvijati, sve ostalo je neobavezno.

Ono što želite mora biti u skladu s onim što vam treba (razvoj). A što možete učiniti je sila koja nadopunjuje ovaj sustav, njegov motor. Mihail Litvak preporučuje da napravite popis sva tri smjera kako biste održali red u svom vrijednosnom sustavu.

Imperij tim

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik